Nantes

Fransa’nın en yaşanılabilir şehirlerinden biri olarak tanımlanan Nantes, ülkenin batısında Loire Nehri ve Erdre Nehri’nin birleşme noktasında yer alıyor. Pays de la Loire bölgesinin başkenti olan şehirde bölgenin ve Loire-Atlantique departmanın merkezleri de bulunuyor. Nantes, yeşil caddeleri ve parkları, kiliseleri, şatoları ve Loire Nehri manzarası gibi ilgi çekici özellikleri sayesinde turizm açısından hareketli bir şehir olarak tanınıyor. Şehrin park ve bahçeleri turizm dışında çevre dostu yaşamı teşvik etmesi sayesinde Avrupa Yeşil Başkenti unvanını da şehre kazandırdı. Bunlar dışında şehri popüler yapan özelliklerinden biri de ünlü Fransız yazar ve gezgin Jules Verne’nin doğum yeri olması. Bilim kurgunun babası olarak adlandırılan yazar doğum yılı olan 1828’den 1846 yılına kadar Nantes’de yaşamış.

Nantes’in belediye sınırları içerisindeki nüfusu 283.025 kişi, metropolün toplam nüfusu ise 804.833 kişiden oluşuyor. Bu nüfus oranıyla şehir Fransa’nın 6. en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Şehirde ılıman okyanusal iklim görülüyor. Kış aylarında sıcaklıklar 5-6 derece, yaz aylarında da 20 derece civarında seyrediyor. Yaz ayları gezi için daha uygun olduğundan şehri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız nisan-temmuz ayları arasını tercih etmelisiniz.

Şehrin şato, katedral ve diğer tarihi yapıları oldukça meşhur. Nantes Katedrali ise gezilecek yerler içerisindeki en önemli yapı olarak öne çıkıyor. Katedral, Fransa’daki son Gotik tarzda inşa edilmiş katedrallerden biri. İhtişamlı mimari yapısı dışında içerisinde bulunan Brittany Dükü II. François ve karısı Marguerite’nin mezarları da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Katedralden sonraki şehrin en popüler tarihi yapısı Brittany Dükler Kalesi. Gotik ve Rönesans mimarisi tarzında yapılan kale önemli bir Orta Çağ sembolü kabul ediliyor. Beş ayrı bölümden oluşan kaleyi 5 euro ödeyerek gezebilirsiniz. Loire Vadisi’ndeki ilk şatolardan biri olan Goulaine Şatosu için şehrin diğer bir önemli yapısı diyebiliriz. Şato için Rönesans mimarisinin en zarif örneklerinden biri deniliyor . Machine of the Isle of Nantes için ise şehirdeki en eğlenceli nokta diyebiliriz. Tema parkta bulunan devasa mekanik hayvanlar ve bitkiler Jules Verne’nin kitaplarındaki betimlemelere göre tasarlandı. Ziyaret etmek isteyenlerin galeri için 8 euro, ziyaretçilere kısa bir tur attıran mekanik fil için 8 Euro ve deniz canlılarından oluşturulan atlı karınca içinde 8 Euro ödemesi gerekiyor. Nantes, Jules Verne’nin doğum yeri olduğu için şehirde içerisinde yazarla ilgili kitap, el yazmaları ve illüstrasyonlar bulunan bir müze bulunuyor. Jules Verne Müzesi, L’Hermitage Caddesinde yer alıyor.

Türkiye’den Nantes’e direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı uçuşları tercih edebilir veya İstanbul’dan Paris’e direkt gidip oradan trenle şehre ulaşabilirsiniz.

Nantes’i ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içindeki 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vize almaları gerekmiyor.