Montpellier

Fransa’nın güney-batısındaki Montpellier, Languedoc-Roussilion Bölgesi’nin Herault Departmanı’nda yer alıyor. Nimes ve Bezier şehirleri arasında bulunuyor. Montpellier, 1990 yılından itibaren ekonomi ve nüfus alanındaki gelişmeleri ile ülkenin en çok gelişen şehri kabul ediliyor. Mağazalar, kafeler ve restoranların bulunduğu Place de la Comedie veya Türkçedeki adıyla Komedi Meydanı nüfusun en yoğun olduğu bölgesi. Ayrıca bu meydandan Corum’a uzanan hat, şehrin festival ve fuar etkinliklerinin gerçekleştiği bölge olma özelliğini de taşıyor. Montpellier, 2001 yılından itibaren Montpellier, Croix-d’Argent, Les Cevennes, Mosson, Hopitaux-Facultes, Port-Marianne ve Pres d’Arenes olarak 7 ayrı birimden oluşuyor.

Komün sınırları içerisindeki nüfusu 271.084 kişi, toplam nüfusu ise 579.401 kişiden meydana geliyor. Bu nüfus oranı ile Montpellier, Fransa’nın 8. en büyük şehri olma unvanına sahip. Şehir iç kesim ve kıyı kesimi olarak ikiye ayrılıyor. Kıyı kesiminin nüfus oranı yaz aylarında yaklaşık 3 katına kadar çıkıyor. Dünyaca ünlü iki büyük üniversiteye ev sahipliği yapan Montpellier, 70.000 kişilik öğrenci nüfusu sayesinde de ‘öğrenci şehri’ olarak adlandırılıyor.

Emile Zola Merkez Kütüphanesi, Victor Hugo Merkez Kütüphanesi ve Albert Camus Kütüphanesi gibi 12 kütüphaneye ev sahipliği yapan şehir sosyal ve kültürel anlamda oldukça gelişmiş bir yapıdadır. Fransız ressam François Xaiver Fabre tarafından kurulan ve Rönesans döneminden günümüze kadar yapılmış değerli sanat eserleri koleksiyonuna sahip Musee Fabre, 100’den fazla hayvan türü bulunan Fransa’nın ikinci en büyük hayvanat bahçesi unvanlı Montpellier Zooloji Park, Fransa’nın en eski bahçesi Montpellier Botanik Bahçe, şehre ilk geldiğinizde sizi karşılayan tarihi kemer The Triumph Arc, tropik ormandan kutuplara kadar 15 farklı su ortamına ev sahipliği yapan Odysseum Alışveriş Merkezi’nin bir parçası olan Aquarium Mare Nostrum ve Orta Çağ döneminden Mısır arkeolojik eserlerine kadar geniş bir koleksiyon yelpazesine sahip Languedoc Müzesi, şehri keşfetmek isteyenlerin uğraması gereken popüler noktalar.

Öğrenci şehri denen Montpellier’de festival coşkusu da oldukça eğlenceli geçiyor. Montpellier’de yılın farklı dönemlerinde Festival de Radio, Festival Chretien du Cinema, Uluslararası Extreme Sporları Festivali, Montpellier Dans Festivali, Les Estivales, Akdeniz Film Festivali ve Montpellier Şarap Festivali düzenleniyor.

Şehir içi ulaşım TAM isimli bir ulaşım şebekesi tarafından idare ediliyor. Tüm ulaşım araçlarında “tam biletler” geçerli. Bisikletle ulaşıma oldukça uygun olan şehri otobüs, tramvay veya taksi ile de dolaşabilirsiniz.

Şehre Türkiye’den uçuş bulunmadığı için Lyon, Marsilya ve Toulouse üzerinden aktarma yaparak Montpellier’e ulaşabilirsiniz. Yine Avrupa’nın bir çok şehrinden trenle aktarma yaparak da şehre ulaşım mümkün.

Montpellier ziyaretleriniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri Fransız Konsolosluğu’nda yapılıyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içindeki 90 günü geçmeyen ziyaretlerinde vize almaları gerekmiyor.