Martinique

Fransa’nın denizaşırı illerinden biri olan Martinique, Karayipler’de; Venezuela’nın kuzeydoğusunda, Atlantik Okyanusu’nun da batısında eşsiz bir konuma sahip. Küçük Antiller bölgesinde bulunan adanın başkenti Fort-de-France, diğer önemli ve büyük şehri de St.Pierre. Martinique’in nüfusu ise yaklaşık olarak 402 bin. Adanın resmi dili Fransızca olsa da yerli halkın %90’ı Afrika yerlilerinden oluşuyor. Turizmin önemli bir gelir kaynağı olması dışında şeker kamışı, muz ve hafif endüstri ürünleri de ekonomide önemli yer tutuyor. Huzur dolu bir masal diyarında tatil yapmayı düşünüyorsanız doğa harikası Martinique tam size göre.

Karayipler’in Paris’i denen Martinique büyüleyici okyanusu ve yeşilin tüm tonlarına ev sahipliği yapan doğasıyla beraber gezilecek ilgi çekici yerleri de barındırıyor. Napolyon’un eşi Marie Joseph Rose Tascher de la Pagerie’nin doğum yeri olan taş ev Mesee de la Pagerie’de Napolyon’un aşk mektuplarını görebilir ve çiftin evlilikleri hakkındaki değişik hikayeleri dinleyebilirsiniz. 18. yüzyılın önemli zengin ailelerinden olan Dubuclar’ın kalesini Caravelle Peninsula’da ziyaret edebilir veya 3.000’den fazla tropikal bitkiye ev sahipliği yapan Balata Botanik Bahçeleri’nde lotus çiçeği ile süslenmiş havuzların etrafında keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Şehir yaşamının gürültülü hayatından uzaklaşmak için en doğru yerlerden biri Martinique. Adaya geldiğinizde Pelee Dağı’na da gitmeyi unutmayın. Erken saatlerde hava bulutsuz olduğu için manzara daha net görülüyor. Bu yüzden dağı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bu saatleri tercih etmelisiniz. Küçük köyü ve çiçekleriyle ünlü olan Ajoupa-Bouillon, tropikal ormanlarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir doğa yürüyüşü fırsatı sunuyor. Balıkçı köyü olarak tanınan Grand-Riviere siyah kum plajı dışında lezzetli deniz ürünlerini de deneyebileceğiniz restoranları da barındırıyor. Plaj ve okyanus keyfini doyasıya yaşamak için Sainte-Luce, Les Trois Ilets ve Les Anses d’Arlet bölgelerini ziyaret edebilirsiniz.

Martinique ziyaretinizde adanın meşhur egzotik meyvelerini, Fransa’dan ithal edilen parfüm, giyim ve aksesuar ürünlerini, yerel kıyafetlerini, Fransız şaraplarını veya geleneksel ada romlarını almak için açık hava pazarlarını veya ada dükkanlarına uğramalısınız. En meşhur açık hava pazarları Big Market, Fish Market ve Vegetable Market. Alışverişin en gelişmiş olduğu bölge ise başkent Fort-de-France bölgesi. Fort-de-France’ın Rue Antoine Siger, Rue Moreau de Jonnes, Rue Victor Hugo ve Rue Schoelcher caddeleri alışverişin ana caddeleri olarak tanınıyor. Fransız mutfağı ürünleri ve Karayip yemekleri şehrin mutfağını oluşturuyor. Deniz ürünleri, yerel Karayip yemekleri ve et ve sebze yemekleri en çok tüketilen lezzetler olarak biliniyor.

Türkiye’den Martinique’e direkt uçuş bulunmuyor. Şehre gitmek isteyenler Türkiye’den Karayipler, Fransa veya Amerika Birleşik Devleteri’ne gidip, oradan aktarma ile ulaşabilirler.

Bordo pasaport sahibiyseniz Fransa’ya ait Martinique ziyaretiniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahiplerinin ise 180 gündeki 90 günü aşmayan seyahatleri için vize almaları gerekmiyor.