Lille

Lille, Fransa’nın Nord-Pas-de-Calais bölgesinde bulunan bir kuzey sınır şehri. Ayrıca Nord-Pas-de-Calais bölgesi ve Nord ilinin de merkezidir. Ülkenin Belçika sınırındaki en büyük şehir olan Lille’in il sınırları içindeki nüfusu yaklaşık olarak 226.000. Ancak toplamda 1 milyonu aşan nüfusu ile ülkenin 5. en büyük şehri olma unvanını taşıyor. Şehrin adı Deule ırmağındaki bir adadan geliyor. Flemenkçede Ryssel veya Rijsel olarak adlandırılıyor. Eskiden bir sanayi şehri olarak bilinse de kültür, eğitim ve sanattaki gelişmeleri sayesinde 2004 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçildi.

Belçika sınırında bulunan şehir ülkeyle sadece sınır komşusu değil, Fransa’da Flaman etkisinin de hissedildiği bir bölge. Lille, şehir yapısı ve tarihi yapıları ile Belçika şehirlerinde bulunan Orta Çağ havasını yansıtan bir yapıya sahip. Şehirde görülmesi gereken yerlerinde başında kesinlikle Eski Şehir Merkezi geliyor. Arnavut kaldırımlı sokakların ve iyi korunmuş tarihi binaların olduğu bölge de vakit geçirebileceğiniz birden çok kafe ve restoran bulunuyor. Fransa’nın en önemli dini yapılarından biri kabul edilen Lille Katedrali de gezilecekler listenizde olması gereken yerlerden. Şehrin en büyük katedralinin inşasına 1854 yılında başlansa da tamamen bitmesi 1999 yılına kadar sürdü. Yıldız şeklinde inşa edilen Citadel of Lille, şehirdeki etkileyici ve görkemli yapılardan. Kale aynı zamanda mimari yapısı ile Amerika’daki Pentagon’a da ilham kaynağı oldu. 3 yıl gibi bir sürede bitirilen kale dünyanın en sağlam kalelerinden biri kabul ediliyor.

Şehirde gündüzler ne kadar sakin geçiyorsa geceler de bir o kadar eğlenceli ve hareketli geçiyor. Lille, üniversite şehri de olduğu için öğrenci nüfusu fazla bir şehir. Erasmus yapan öğrencilerin de sıklıkla gitmeyi tercih ettiği şehirde gece hayatı aktif geçiyor. Şehrin yerlileri gece için sakin bar ve restoranları tercih ederken öğrenci kesimi daha çok gece kulüplerini tercih ediyor. Eğlence mekanları kışın erken saatlerde kapansa da yazın 02.00’ye kadar açık. Rue Solferino, Vieux ve Rue Massena gece hayatının en aktif olduğu bölgelerdir.

Bir şehri tanımanın en etkili yollarından biri de festivallerine katılmak. Sizde şehrin festival coşkusuna ortak olmak istiyorsanız nisan ayında yapılan Lille Tattoo Festival, haziran ayında yapılan Lille Sunset Festivali, eylül ayındaki Braderie de Lille veya sonbahar aylarında gerçekleşen Lille Comic’s Festivali’ne katılabilirsiniz.

Türkiye’den Lille’e direkt uçuş bulunmuyor. Türkiye’den aktarmasız uçuş olan Fransa şehirlerine uçup oradan aktarma ile gidebilir veya Paris, Nice ve Lyon’dan trenle geçebilirsiniz.

Lille’de şehir içi ulaşım da oldukça gelişmiş. Şehri rahat ve güvenilir bir şekilde bisikletle dolaşabileceğiniz gibi metro, tramvay veya otobüsü de tercih edebilirsiniz.

Fransa’nın Lille şehrine seyahat etmek isteyenlerin Schengen vizesi alması gerekiyor. Ancak gri, yeşil ve siyah pasaport sahiplerinin 180 gün içindeki 90 günü geçmeyen seyahatleri için vize almaları gerekmiyor.