Bordeaux

Fransızcada ay limanı anlamına gelen şehir, Fransa’nın Akitanya – Limousin – Poitou – Charentes bölgesine ait Gironde’de yer alıyor. Coğrafi olarak yarım ay şeklindeki Bordeaux’nun 2008 sayımına göre nüfusu 250.082 kişiden oluşuyor. Ancak metropoliten bölgeyle beraber bu nüfus 1.010.000’ı buluyor. Bu sebeple de Fransa’nın şehirleşmiş metro bölgeleri arasında 7. sırada bulunuyor. Bordeaux, şehirde bulunan neo-klasik mimari yapıları başarılı bir şekilde restore etmesi ve modern ulaşım sistemlerine sahip olması ile gelişmiş bir ticaret merkezi olarak tanınıyor. Ayrıca liman şehri de olan Bordeaux’da denizcilik, gemicilik ve şarap üretimi de gelişmiş durumda. Ülkenin meşhur beyaz ve kırmızı şarapları bu bölge de yapılıyor. Şehir 2007 yılından itibaren de tarihi bir liman kenti olarak UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde.

Şarabıyla meşhur bu masalsı Fransız şehri Bordeaux, ziyaretçilerini görkemli tarihi yapıları ile karşılıyor. 12. yüzyılda inşa edilen Fransız Gotik mimari stilini taşıyan Saint Andre Katedrali, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Kilisenin büyüleyici akustiğinde bir gün geçirmek isterseniz yaz aylarında kilisede düzenlenen Uluslararası Org Festivali’ne de katılabilirsiniz. Saint Seurin Bazilikası, şehirde görülmesi gereken diğer bir ibadethane. Romanesk stilde inşa edilen bazilika da Saint Andre (Bordeaux) Katedrali gibi UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Görmeden gitmemeniz gereken diğer bir ibadethane ise Saint Michel Bazilikası. Saint Michel Bazilikası da diğer iki yer gibi UNESCO listesinde bulunuyor.

Şehirdeki ibadethaneler dışında Roma dönemi yapılarından biri olan Le Grand Theatre, dış cephesinde bulunan Korint stili 12 sütunu ile görenleri büyüleyen bir yapı. Bordeaux’nun meşhur bölgelerinden olan Place de la Bourse ise, meydanda bulunan Üç Güzel Çeşmesi ve etrafındaki yapıları ile şehrin en popüler yerlerinden biri. Bunların dışında Neo-klasik tarzdaki Hotel De Ville, adeta mimari bir harika diyebileceğimiz Mirror D’eau ve tarihi 2. yüzyıla uzanan Roma amfi tiyatrosu Palais Gallien da şehri ziyaret edenlerin görmesi gereken yerlerden. Bordeaux’un meşhur şaraplarını denemek için Papa Clement Şatosu’na mutlaka uğramalısınız. Şarap üreticisi Bernard Magrez’e ait şatoyu şarap tadım turlarına katılarak da gezebilirsiniz.

Şehrin yeme içme mekanlarında leziz mi leziz şarapları dışında Fransız mutfağına özgü enfes lezzetleri de bulunuyor. Gastronominin başkentlerinden biri olarak kabul edilen Bordeaux’da meşhur Entrecote a la Bordelaise ve yerel tatlılardan olan cannele bordelais’i denemelisiniz. Eğer deniz ürünlerini seviyorsanız şehirde Gironda havyarı, istiridye, ıstakoz ve midye gibi deniz mahsullerinin de tadına bakabilirsiniz.

Türkiye’den her gün birden fazla hava yolu firmasının Bordeaux’a aktarmasız uçuş seferi bulunuyor. Aynı şekilde Bordeaux’dan da İstanbul’a seferler bulunuyor. İki şehir arası 3 saat 30 dakika sürüyor.

Bordeaux’u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Schengen vizesi almanız gerekiyor. Başvuru ve işlemler Fransız Konsolosluğu’nda yapılıyor. Ancak gri, siyah ve yeşil pasaport sahipleri 180 gün içinde 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vizeden muaflar.