Belfort

Fransa’nın ‘Özgür Bölge’ anlamına gelen Franche-Comte bölgesinde yer alan Belfort, Territoire de Belfort’un hem en büyük şehri hem de başkentidir. Lyon ve Strazburg arasında yer alan şehir Jura Dağları ve Vosges arası bir platoda yer alıyor. Başkent Paris’e 400 km, Strazburg’a ise 141 km uzaklıkta yer alıyor. Fransa’nın sessiz ve sakin şehri Belfort’un nüfusu ise 50.199 kişiden oluşuyor.

Belfort, Roma döneminden beri yerleşim olan bölgelerden biri. Aynı zamanda sıkça işgal edilen yerlerden de biri olan Belfort’a ilk yerleşim Gallo-Roma döneminde başladı. Daha önce Avusturya egemenliği altında olan şehir Vestfalya Antlaşması ile Fransa egemenliğine geçti. Belfort, Fransa egemenliği altına geçtikten sonra askeri mimar Vauban tarafından Kral Louis XIV için geliştirildi. Belfort’a taşınan Alsaslılar ise şehrin endüstrisinin gelişmesine büyük katkıda bulundu. Ancak şehir I. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu tarafından bombalandı ve Kasım 1944 yılına kadar işgal altında kaldı.

Belfort, Fransa’nın Paris, Marsilya, Nice ve Strazburg gibi popüler şehirlerinden olmasa da köklü bir geçmişe sahip olduğu için şehirde görülmesi gereken etkileyici tarihi yapılar ve müzeler bulunuyor. Göz kamaştırıcı Belfort Kalesi için şehrin en meşhur yapısı diyebiliriz. Tarihi 1000 yıl önceye dayanan kalenin eşsiz doğa manzarası da görülmeye değer. Kale duvarında bulunan Belfort Aslanı da şehrin simgelerinden biri. 1880 yılında Frederick Bartholdi tarafından inşa edilen heykel, Franco-Prusya Savaşı’na gönderme amacıyla yapıldı. Neo klasik tarzda yapılan Belfort Katedrali, toprak rengi duvarları ve mimari yapısıyla Petra’daki antik anıtlara benziyor. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan meşhur şapel Notre Dame du Haut, modern mimarisi ile ilgi çekici yerlerden biri. Belfort hakkında birçok bilgi öğrenebileceğiniz Tarih ve Arkeoloji Müzesi, 20. yüzyıl  sanatının en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Modern Sanat Müzesi ve Fransa’nın popüler araba üreticisi Peugeot’nun kurduğu araba müzesi Musee de  l’Aventure Peugeot şehir ziyaretinizde uğramanız gerekenler yerlerden.

Şehirdeki tarihi yapıları ziyaret etmek dışında Lac du Malsaucy bölgesinde açık hava sinemasında film izleyebilir veya su bisikleti ile gölde keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ayrıca Belfort turizm ofisinin ‘kentsel safari’ dediği rehber eşliğinde yapılan şehir turuna katılabilirsiniz.

Belfort bölgesinin komün alanı olan Chaux’da bir havaalanı bulunuyor. Ancak Türkiye’den Belfort’a direkt uçuş bulunmuyor. Bu yüzden şehre gitmek isteyenler Paris, Strazburg gibi diğer Fransa şehirlerine giderek oradan trenle Belfort’a ulaşabilirler. Ayrıca şehir Fransa’nın İsviçre sınırına yakın bir konumda bulunduğu için İsviçre’den trenle de şehre ulaşabilirsiniz.

Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Fransa ziyaretlerinde vizeden muaflar. Bordo pasaport sahiplerinin ise Fransa ziyaretleri için Schengen vizesi almaları gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları Fransa Konsolosluğu’nda yapılıyor.