Estonya

Estonya, Kuzey Avrupa’da konumlanmış bir Baltık ülkesi. SSCB döneminde birlikten ilk ayrılan ülke oldu ve bağımsızlığını ilan etmiş oldu. 15 ayrı idari birime ayrılmış; toplamda 30 şehirden oluşan bir ülke ve başkenti Tallinn. Tallinn’de bulunan Old Town Meydanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olma özelliğine sahip. Dijital sistemleri kullanma konusunda eşi benzeri olmayan ve dünyada download hızı en yüksek olan ülke olduğunu belirtmekte de fayda var. Bunun yanı sıra Estonya, farklı ülkelerdeki insanlara kendi ülkesinde dijital oturum ve dijital iş kurma imkanı sunuyor. Avrupa’nın nüfusu en az olan ülkesi ve bu da rahat, konforlu bir yaşam standardı olduğunun en önemli kanıtı. Ülkenin yarısı ormanlarla kaplı ve 1500’den fazla sayıda adaya ev sahipliği yapıyor. Resmi dili Estonca olan ülkede Sovyet döneminde zorunlu olarak Rusça öğretilmesinden kaynaklı olarak Rusça da yaygın olarak kullanılıyor. Tarihi ve mimari zenginlikleriyle Tallinn, beyaz kumsallarıyla Parnu, en çok turist çeken şehirleri.

Estonya, doğuda Rusya ve güneyde Letonya ile karadan bağlantıya sahip. Ülkenin kuzeyini Finlandiya Körfezi, doğusunu Baltık Denizi çevreliyor. Oldukça sert hava koşullarının olduğu Estonya’da yazın bile en yüksek sıcaklık 17 derece civarında oluyor. İlkbahar ve sonbaharda seyrek olmasıyla birlikte genel olarak yağışlı olduğu söylenebilir. Ayrıca yaz aylarında 19 saat gündüz yaşanıyor. Sert hava koşullarını sevmeyenler seyahat planlarını bahar veya yaz aylarına denk getirebilir.

Estonya, Küba ile birlikte dünyada en yüksek okuma yazma oranına (%99.8) sahip ülkelerden biri olarak biliniyor. Diğer Kuzey Avrupa ülkelerine nazaran daha sıcakkanlı ve misafirperver bir halka sahip olduğunu söylemek mümkün. Ulaşım alt yapısı üst seviyede olmakla birlikte özellikle Tallinn’de otobüsler ücretsiz hizmet veriyor. Ülkenin genelinde ise trafik probleminden söz etmek pek mümkün değil.

Dünya çapında en fazla halk şarkısına sahip ülkelerden olan Estonya’nın başkenti Tallinn ve yaz turizminin gözdesi olan Parnu’da her tarzda gece kulübü ve bar bulunuyor. Eğlenceye olan bu düşkünlük, etkinliklere de de yansımış durumda; her sene onlarca müzik festivali gerçekleşiyor. Bu festivaller arasında en popüleri ise Avrupa’nın en büyük halk müziği festivali olan Estonya ve Viljandi Folk Müzik Festivali. Danimarka, Almanya, İsveç ve Rusya karışımı bir mutfak kültürüne sahip olan ülkede dünya çapında nam salmış yeme içme mekanları da hizmet veriyor. da bulunuyor.

Estonya’ya İstanbul’dan Tallinn’e düzenlenen direkt veya aktarmalı uçuşlarla gidilebilir. Ülkenin diğer şehirlerine de Tallinn üzerinden hava ya da kara yoluyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Havalimanı ve şehir merkezi arasındaki ulaşımı otobüs ya da taksi kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bordo pasaport sahibi herkesin Estonya’ya gitmek için Schengen vizesi alması gerekli; yeşil pasaport ve diplomatik pasaport sahipleri ise 90 güne kadar yapılacak seyahatler için vizeden muaf tutuluyor.