Dundee

İskoçya’nın dördüncü büyük şehri olan Dundee, Tay Körfezi’nin kuzey kesiminde ve Kuzey Denizi’nin hemen kıyısında bulunuyor. Şehir; Kaptan Robert Falcon Scott’un Antartika’ya gitmiş olduğu RRS Discovery isimli geminin üretildiği yer olması sebebiyle Discovery’nin Şehri olarak da biliniyor. Bölgede yaşayan yerel halk Dundonians ismiyle anılıyor olup, halkın kendi aralarında konuştukları özgün bir dile sahip olduğu da söylenebilir. Gazetecilik ve basım alanında oldukça ünlü olan şehir, Dandy ve Baeno gibi çizgi romanlarının üretildiği D.C. Thomson Yayınevi’ne ev sahipliği yapıyor. Hatta dünyaca bilinen bu çizgi romanlardaki karakterlerin heykelleri ile şehirde karşılaşmak da mümkün.

Şehrin tarihi Orta Çağ dönemine kadar uzanmakta olup, kent 13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın başlarında işgal edilmeye başlamış. Bölge, İngilizler tarafından 1547 yılında deniz bombardımanına tutularak yerle bir edilmiş. Şehir, yeniden inşa edilmeye başlayarak, Endüstri Devrimi sırasında oldukça büyük bir gelişme kaydetmiş. Özellikle gazetecilik ve reçel üretimi sektöründe uluslararası ticarete başlamış. Dundee’nin çevresinde yetişen meyve ve bitkilerle ürettiği marmelat ve reçellerle birlikte şehir, dünya çapında tanınır hale gelmiş.

2016 yılında yapılan araştırmalar; Dundee şehrinin ortalama 148 bin nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Ilıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü kentte yılın hemen hemen her döneminde yağış görülüyor olup, en fazla yağış alan ay ocak olarak biliniyor. Bölgenin yıllık ortalama sıcaklık değeri 8,3 civarında seyrediyor ve yaklaşık 14-15 derece ile sıcak havalar en fazla temmuz ayında görülüyor. Eğer gezi rotanızda Dundee’ye de yer verecekseniz; yılın hangi döneminde giderseniz gidin, yağışa karşı mutlaka tedarikli olmanızda fayda var.

Kentte görebileceğiniz en eski yapılardan biri olan McManus Galerileri, 1867 yılında inşa edilmiş olmakla birlikte gotik mimari tarzının en iyi örneklerinden birini yansıtıyor. Bu müzede, Dundee şehrinin tarihini merak edenler için Orta Çağ döneminden bu yana korunmuş olan tarihi kalıntılar sergileniyor. Eğer sanat içerikli müzeleri ziyaret etmeyi seviyorsanız; 1999 yılında kurulan Dundee Çağdaş Sanat Müzesi’ne giderek ünlü sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. Ayrıca İskoçya’nın korunan en eski savaş gemisi olan Firkateyn Unicornu da Dundee’de yer alıyor. Turistlerin ilgi odağı olan bu devasa gemi, 46 yelkenli firkateyni bünyesinde barındırıyor.

Türkiye üzerinden direkt uçuş seçeneği bulunmayan Dundee şehrine gitmek için öncelikle Londra Stansted Havalimanı’na yolculuk yapılabilir ve oradan Dundee Havalimanı’na 1 saat 45 dakikalık bir uçuş süresi ile ulaşılabilir. Bir başka alternatif ise Edinburgh’e direkt uçuş yapmak olup, otobüs ile 1 saat 25 dakikalık bir zaman dilimi içinde kente ulaşmak olabilir.

İskoçya’ya seyahat etmek isteyen bordo, hususi ve hamili pasaport sahiplerinin İskoçya Vizesi ya da Birleşik Krallık Vizesi alması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise 6 ay içinde 90 günü aşmayacak şekilde vize almadan İskoçya’ya gidebilirler.