Kırcaali

Günümüzde Türk topraklarında olmayan ama hala Türk şehir yapısı ve kültürel dokusunu yaşatan bir yer Kırcaali. Güneydoğu Bulgaristan’da yer alan şehir Doğu Rodop Dağları ovası ve Arda Nehri kıyısına yakın bir konumda bulunuyor. 2006 sayımına göre 63.164 kişilik nüfusa sahip Kırcaali halkının büyük bir çoğunluğu Türklerden oluşuyor. Türklerden sonra ise şehirde en çok Bulgarlar, Pomaklar ve Romanlar yaşıyor. Şehir başkent Sofya’ya 259 km, Filibe’ye ise 90 km uzaklıkta bulunuyor. Bulgaristan’ın en hızlı gelişen şehirlerinden biri olan Kırcaali’de tütün, makine ve besin sanayisi temel geçim kaynaklarını oluşturuyor. Şehirde Akdeniz geçiş iklimi hakim. Bu yüzden yazlar sıcak ve güneşli kışlar ise yumuşak denebilecek soğuklukta geçiyor.

Kırcaali 3000 yıl boyunca farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış köklü bir kent. Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan Trakların yerleşimi ile başlayan tarihi Antik Yunanlar, Romalılar, Slavlar, Bulgarlar, Bizanslar ve Türkler ile devam etti. Şehirde bu kadar çok medeniyet yaşadığı için günümüze kadar gelmiş çeşitli tarihi yapı bulunuyor haliyle. Günümüzde antik kent olarak kalan Perperikon için Kırcaali’de görülmesi gereken yerlerden en popüler olanı demek mümkün. 13. yüzyıl döneminde kale olarak kullanılan yapının altıgen kulesi, sadece Perperikon değil, tüm Kırcaali’nin simgesi olarak kabul ediliyor. Kırcaali’ye bağlı bir köyde yer alan Tatul, taştan evleri ile şehir geçmişsine ışık tutan yerlerden biri. Yöre halkına göre Trakyalı şarkıcı Orpheus’un mezarının da burada olduğu düşünülüyor. Osmanlı Devleti’nin şehre kazandırdığı yapılardan biri olan Şeytan Köprüsü, şehirdeki en güzel Orta Çağ eserlerinden biri sayılan St. Joan Kilisesi, 4. yüzyıldan kalma ve doğa harikası bir manzara üzerine kurulu Hisara Kalesi, 1695’de açılan ve 19 tarih öncesi, 122 antik dönem ve 37 Orta Çağ dönemi eserlerinin sergilendiği Kırcaali Medresesi, Karatebe zirvesinin altında yer alan ve doğal aşınma sonucu mantar şeklini almış Taş Mantarlar şehir ziyaretiniz sırasında görmeniz gerekenler yerlerden.

Bulgaristan mutfağı denince akla ilk gelen tatlar lezzetli şarapları ve yöresel yemekleridir. Ev yapımı kaliteli şarapların tadına bakmadan Kırcaali’den ayrılmayın. Şehirdeki en popüler geleneksel yemek ise kıpana banitsa. Banitsa; yufka, peynir, yoğurt, yumurta ile yapılan bir tür Bulgar turtası olarak biliniyor. Şehirde Türk nüfusu yoğun olduğu için Bulgar yemekleri dışında lokum, baklava ve tolumbichka da sıklıkla rastlayabileceğiniz lezzetler.

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrine karayolu ile ulaşım mümkün. Özel aracınızla Avrupa Otoyolu/O-3 üzerinden Kırcaali’ye 4-5 saat içinde ulaşabilirsiniz. Otobüsle gitmeyi tercih edenler Esenler Otogarı’ndan kalkan özel otobüs firmalarının seferleri ile 6-7 saat içinde şehre varabilir.

Bulgaristan Avrupa Birliği ülkelerinden olsa da Schengen bölgesi üye ülkelerden biri değil. Bu yüzden Bulgaristan ziyaretleriniz için Bulgaristan vizesi almanız gerekiyor. Vize işlem ve başvuruları Bulgaristan Konsolosluğu’nda yapılıyor. İşlemler ise genellikle 5 gün içinde sonuçlanıyor.