Vitebsk

Beyaz Rusya’nın kuzeydoğusunda bulunan ve VitebskVoblastı’nın başkenti olan şehir, bağlı olduğu ülkenin nüfus bakımından dördüncü büyük bölgesi olarak biliniyor. Batı Dvina Nehri’nin Luçesa ile kesiştiği noktada yer alan Vitebsk, 2800 civarı göl ve 500’e yakın akarsu ile “göller bölgesi” olarak anılıyor.Günümüzde dokuma, elektrikli cihazlar, et ve süt ürünleri gibi birden fazla gıda maddesinin de üretiminde oldukça önemli bir konuma sahip kuşkusuz. Endüstri ve sanayi alanındaki bu özelliklerinin yanı sıra kent, tarım ve hayvancılık alanında da ülkeye ekonomik açıdan büyük katkı sağlıyor.

Yaklaşık 1000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Vitebsk, 12. ve 13. yüzyıllarda, özellikle nehir yollarının birleştiği noktada bulunmasının avantajı ile VitebskPrensliği’nin başkenti olarak belirlenmiş. Coğrafik konumunun üstünlüğü sayesinde günden güne popülerlik kazanan şehir, bulunduğu savaşlarda Magdeburg haklarından faydalanarak ayrıcalıklı bölgeler arasında yer almış. İkinci Dünya Savaşı’nda aldığı ağır darbelerden sonra adeta yerle bir olan kent, savaş bittikten sonrakiilk 5 yıl içerisinde yeniden inşa edilmiş ve özellikle endüstri alanında gösterdiği gelişmelerle dünyaya adını duyurmaya başlamış.

Vitebsk, soğuk ve ılıman bir iklime sahip olmakla birlikte şehirde en kurak aylarda bile yoğun yağış görülüyor.Yıllık ortalama sıcaklık değeri 5,1 olan bölgedeen fazla yağışı alan dönemin temmuz ayı olduğu söylenebilir. En fazla yağışı almasıyla birlikte aynı zamanda en sıcak geçen dönem olan temmuz ayında ortalama 17-20 derece arasında sıcaklık yaşanıyor. Ocak ayı -8 ve -10 derece ile çetin geçen soğuklara maruz kalıyor. Eğer gezi rotanızdaVitebsk şehrine de yer verecekseniz; gezinizin verimli olabilmesi için yaz aylarında gitmeniz sizin yararınıza olacaktır. 2013 yılında yapılan araştırmalara göre; kentin nüfusu ortalama 362 bin civarında seyrediyor.

Beyaz Rusya ve Ukrayna’nın birlikte organize ettikleri Slav müzik festivali yıllardır Vitebsk şehrinde gerçekleşiyor ve bu etkinlik sayesinde binlerce turist şehre akın ediyor.Ünlü Yahudi ressam MarcChagall’ın doğup büyüdüğü Vitebsk’de bulunan evi, sanatseverler tarafından ilgiyle ziyaret edilebilecek bir müze haline getirilmiş. Müzenin haricinde gezebileceğiniz bir diğer destinasyon; şüphesiz ki Yakup KolasBelarus Ulusal Akademik Tiyatrosu. Tiyatroya önem veren kentteki bu büyük yapı mutlaka ziyaret edilmeli. Ayrıca St. Barbara Katolik Kilisesi ve Alexander Nevsky Kilisesi de turistlerin ilgiyle gezdikleri yapılar arasında yer alıyor.

Türkiye üzerinden direkt uçuş seçeneği olmayan Vitebsk’ye gitmek için öncelikle Minsk’e giderek oradan bölgeye aktarma yapılması gerekiyor. Minsk üzerinden kente otobüs veya tren ile yolculuk yapılabilir. Şehir içinde kullanılan toplu taşıma araçlarının en başında otobüs yer alıyor.

Belarus’a seyahat etmek isteyen Türkiye vatandaşlarından, eğer 30 günü aşmayacak şekilde gitmek isteniyorsa vize talep edilmiyor. Eğer ülkede 30 günden fazla kalınacaksa, Belarus vizesi alınması gerekiyor.