Beyaz Rusya

Beyaz Rusya, Belarus olarak da isimlendirilen ve Kuzey Avrupa’da bulunan eski SSCB ülkesi. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan etti ve resmi adıyla Belarus Cumhuriyeti oldu. O dönemde Türkiye, Belarus Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke oldu. 10 milyona yakın nüfusu bulunan Beyaz Rusya’da yerlisinden sonra Ukrayna ve Polonya kökenli göçmenler en fazla yaşayan grup olarak biliniyor. Ülke, idari açıdan altı bölgeye ayrılmış ve başkenti Minsk, ikinci büyük şehri ise Gomel. Turistler tarafından en çok ziyaret edilen şehirleri ise sırasıyla; Minsk, Vitebsk, Gomel, Brest, Grodno ve Mogilev. Ülkenin ana dili Belarusça ve Rusça olmakla birlikte iş hayatında Lehçe, Ukraynaca ve İngilizce dillerinin kullanımı daha yaygın.

Ülkenin denize kıyısı yok, ancak Neman, Pripyat ve Dinyeper olmak üzere içerisinden üç büyük nehir geçiyor. Genel olarak düz ve geniş bataklık arazilere sahip olmasının yanı sıra, %40’ı ormanlarla kaplı yemyeşil bir ülke ve bu konuda dünya çapında ilk sıralarda yer alıyor. Batıda Polonya, doğuda Rusya, güneyde Ukrayna, kuzeybatıda Litvanya ve kuzeyde Letonya ile sınırlarını paylaşan Beyaz Rusya’nın genelinde soğuk bir iklimin etkileri görülüyor. Ülkede kışlar sert ve soğuk, yazlar ise ılık ve serin geçiyor. En soğuk dönem ocak ayı, en sıcak ayı da temmuz olduğundan seyahat planlaması yaparken temmuz ya da ağustos ayını tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Beyaz Rusya, SSCB dağılımından sonra kısa sürede kendini toparlamış, sistemini oturmuş ve Rusya’nın da en yakın müttefiki olan ülke olarak kabul ediliyor. Güvenlik seviyelerinin üst düzeyde olmasına ek olarak, Avrupa’da idam cezasını uygulayan tek ülke olma gibi bir özelliğe sahip.

Beyaz Rusya, turizmin canlı tutulmasına önem veren bir ülke olarak yüze yakın festivale ev sahipliği yapıyor. Festivallerin büyük bir çoğunluğu Minsk ve Vitebsk kentlerinde düzenleniyor; bu da iki şehri diğerlerine oranla daha popüler ve tercih edilir kılıyor. Festivallerin haricinde, özellikle Minsk’te eğlenmek için pek çok gece kulübü ve bar da bulunuyor. Ülkenin süt ürünleri oldukça leziz ve 300 çeşit yemek yapılan patates ise yöresel lezzetlerde en çok kullanılan besin. Denize kıyısı olmasa dahi nehirlerinden dolayı leziz alabalıkları ve Ukrayna’dan ithal ettiği deniz mahsulleri ile ünlenmiş. Tüm bunları deneyimlemek için restoranlarını es geçmemek gerek.

İstanbul ve Ankara’dan direkt, İzmir’den aktarmalı şekilde Minsk’e uçuş düzenleniyor. Ülkenin diğer şehirlerine de uzaklıklarına göre Minsk üzerinden uçak, otobüs ya da trenle geçiş yapılabilir. Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki ulaşım için otobüs veya taksi kullanılabilir. Beyaz Rusya, 90 güne kadar yapılacak olan seyahatler için vizeyi zorunlu tutmuyor. Minsk havalimanında dağıtılan formları doldurup, sağlık sigortası yaptırarak ülkeye giriş yapılabiliyor.