Ostende

Ostende, Belçika’nın Flaman Bölgesi’nin Batı Flandre bölgesinde bulunan bir yerleşim yeri. Erken dönemlerde bir köy olarak kurulan şehir, köy sakinlerinin merkeze çarşı kurması ile 1265 yılında şehir statüsünü kazandı. Ostende belediyesinde Ostende şehri ile beraber Zandvoorde, Vuurtörenwijk, Stene ve Mariakerke yerleşkeleri bulunuyor. 71.332 nüfuslu şehir Belçika’nın İngiltere’ye en yakın bağlantısı olduğu için özellikle yaz aylarında çok fazla sayıda İngiliz turist akınına uğruyor. Nüfusun %89’u Belçika kökenli olsa da şehir, Avrupa’nın diğer şehirlerinden, Asya’dan ve Afrika’dan gelen göçmenlere de ev sahipliği yapıyor. Kuzey şehirleri soğuk olarak bilinmese de Ostende Manş Denizi’ne kıyısı bulunan bir şehir olduğu için plajı ve denizi ile de popüler olmuş bir yerdir.

Belçika’nın önemli şehirlerinden biri olarak bilinen Ostende, hem sakin şehir yaşantısı hem de göz alıcı tarihi yapıları ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Şehirde bulunan ekspresyonist ve sürrealist akımın öncüsü kabul edilen Ensor’un eserlerinin sergilendiği James Ensor House, Neo-Gotik tarzda yapılan ve şehrin merkez kilisesi olan ihtişamlı Sint-Petrus-en-Pauluskerk Katedrali, günümüzde müze olan ve Ostende’nin incisi denilen Mercartor, I. Dünya Savaşı sırasında Alman karargahı olarak kullanılan şehrin simgesi Fort Napoleon, surlarla çevrili olarak tasarlanmış Atlantik Açık Hava Müzesi ve şehrin en meşhur pastanesi Petit Paris, şehirde gezilecek yerler listesinin en başında geliyor.

Ostende’nin denize kıyısı olması, deniz ve plaj keyfi dışında şehrin mutfağını da etkilemiş durumda. Deniz mahsullerinin bolca tüketildiği şehirde dil balığı, karides ve kalamar en yaygın olanları. Deniz mahsullerini şehirdeki restoranlar dışında sahil şeridi boyunca kurulan büfelerden de oldukça ucuz bir ücret ödeyerek yiyebilirsiniz. Şehrin diğer meşhur yemeği ise özel bir sosla hazırlanan tavuk kızartmasıdır. Bu tavuk kızartmasını denemek isteyenler Koekoek Tavern, G& Fried Chicken ve Roosterchicken gibi restoranlara gidebilirler.

Şehir denize kıyısının olmasının da etkisiyle ılıman bir iklime sahiptir. Sonbahar ve kış aylarında sıcaklıklar en düşük halini alırken yaz aylarında sıcaklıklar 19-22 dereceyi buluyor. Hem keyifli bir şehir turu yapmak hem de şehrin denizinden faydalanmak için ziyaretlerinizi mayıs-eylül ayları arasında yapmalısınız.

Ostende-Brugge Uluslararası Havalimanı, Ostende merkeze 5 km uzaklıkta yer alıyor. Hava alanı genellikle yük taşıma amacıyla kullanılsa da Güney Avrupa ve Türkiye’ye yolcu uçuşları sağlanıyor.

Belçika, Schengen vizesi gerektiren ülkelerden biri olduğu için Ostende’yi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Schengen vizesi almanız gerekiyor. Schengen, 26 Avrupa ülkesi arasında yapılan bir antlaşma ve Schengen vizesi alan kişiler vizeyi aldıkları ülkeden giriş yaparak seyahatlerine başlayabilirler. Ostende seyahatlerinde vize başvuruları ise Belçika Konsolosluğu’na yapılıyor. Vize başvuruları genellikle 7 ila 15 iş günü içinde sonuçlanır. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ise turistik ve ticari ziyaretlerinde vizeden muaflar.