Liege

Belçika’nın Valonya eyaletinin başkenti olan Liege, bölgenin en büyük şehri olması dışında Valonya’nın sanayi ve eğitim merkezi olarak da biliniyor. Şehirde bulunan 24’ten fazla okulda toplam da 42.000 öğrenci bulunuyor. Bu öğrenci nüfusunun %40’ını ise şehrin eski yapılarından olan Liege Üniversitesi öğrencileri oluşturuyor. 19. yüzyılda silah ve çelik imalatının baş merkezi olan Liege, günümüzde de motor sanayi, uzay ve bilişim teknolojisi ve biyoteknoloji gibi yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine ve bira, çikolata gibi yerel ürünlerin üretimine ağırlık veriyor. Şehir, Ortaçağ’dan kalma tarihi yapıları, ılıman iklimi, eğlenceli festivalleri ve şehirle bütünleşmiş doğasıyla tanınıyor. Eğer Avrupa Sineması’na ilginiz varsa Liege şehrini Dardenne Kardeşler’in filmlerinden de tanıyabilirsiniz. Belçikalı yönetmen, senarist ve yapımcı olan Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne kardeşler filmlerinin büyük bir kısmını Liege şehrinde çekti.

Katedral ve kiliseleri ile meşhur olan şehirde gezilecek birçok mimari yapı bulunuyor. Bunların başında Aziz Martin Bazilikası, Aziz Jacob Kilisesi, Aziz Paul Manastırı, Saint- Barthelemy Kilisesi, Prince-Eveques Sarayı ve Valon Yaşam Müzesi geliyor. Tarihi yapıların çoğu merkez ve merkez çevresinde bulunduğu için konaklama tercihinizi de merkezde bulunan yerlerden birinde yapabilirsiniz. Konaklama ücretlerinin 90-300 € arası değiştiği şehirde otel, hostel, apart hotel ve pansiyon gibi 100’ün üzerinde seçenek mevcut. Şehirde ılıman iklim hakim olduğu için kış ayları yoğun yağışlı geçiyor. Bu yüzden şehre gitmeyi düşünüyorsanız sıcaklıkların en yüksek olduğu nisan, mayıs ve temmuz aylarını tercih etmelisiniz.

Liege, gece hayatı ve her yıl düzenlenen eğlenceli festivalleriyle Avrupa’nın renkli şehirlerden biri. Şehirdeki gece hayatının Le Carre ve La Zone bölgelerinde yoğunlaşmış olduğunu söyleyebiliriz. Le Carre bölgesi bar ve kafelerin yoğun olduğu ve öğrencilerin daha sıklıkla tercih ettiği bir bölgeyken, La Zone bölgesi ise alternatif ve yeraltı müziğine ev sahipliği yapan mekanları ve tiyatro, sergi ve atölye çalışmalarıyla meşhur bir bölge. Bölge de bulunan kafeleri ve barları ziyaret etmek dışında öğrencilerin düzenlediği partilere de katılabilirsiniz. Şehirde temmuz, mayıs ve ekim aylarında festivaller düzenleniyor. Hem şehir yaşantısını daha iyi tanımak hem de eğlenceli vakit geçirmek için Les Ardentes Festivali, Uluslararası Caz Festivali veya Fun Fair Festivali’ne katılım gösterebilirsiniz.

Liege şehrinde hava alanı bulunuyor. Ancak Liege Havalimanı kargo amacıyla kullanıldığı için şehre direkt uçuş bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye’den Liege’e gitmek isteyenler Brüksel’e uçabilir ve oradan trenle şehre gidebilirler. Şehir içi ulaşımlarda otobüs ve taksi kullanabileceğiniz gibi şehri yürüyerek gezmekte mümkün. Şehir küçük olduğu için bisiklet kullanımının da yoğun olduğu şehri siz de bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz.

Bordo pasaport sahiplerinin Belçika’nın Liege şehrine seyahat edebilmeleri için Schengen vizesi almaları gerekiyor. Siyah, gri veya yeşil pasaport sahibiyseniz ülkeye seyahatleri vizesiz gerçekleştirebilirsiniz.