Gent

Gent, Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde Doğu Flandre’nin merkezi ve en büyük nüfuslu şehri olma özelliğini taşıyor. Schelde Nehri ve Lys ırmaklarının kesişiminde kurulu olan şehrin nüfusu ise yaklaşık 250 bin kişiden oluşuyor. Bölgenin resmi dili Felemenkçe ve şehirde de Felemenkçenin bir lehçesi olan Flamanca konuşuluyor. Orta Çağ’da Avrupa’nın en büyük ve en zengin şehirlerinden biri olan Gent, günümüzde de üretime önem veren gelişmiş Avrupa şehirlerinden biri olarak biliniyor. Her yıl düzenlenen Gent Festivali ile 3.2 milyon turiste ev sahipliği yapması dışında şehir, Gent Üniversitesi gibi eğitim olanakları ve görülmeye değer tarihi yapıları ile de çok sayıda kişinin ilgisini çekiyor. Genelinde ılıman okyanusal iklimin görüldüğü şehirde yazlar serin, kışlar ılık geçiyor. mayıs ve ekim ayları arası dönem ise ziyaret için en uygun zamanlar.

Gent’de Orta Çağ döneminden kalma sayısız etkileyici yapı bulunuyor. Şehrin tarihi dokusu ve mimari yapıları iyi korunduğu için geziniz sırasında keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabiliyorsunuz. Ferdinand Dierkens tarafından tasarlanan ve sosyalist hareketin sembolü olan Vooruit, Gotik mimari tarzda inşa edilen St. Michael Kilisesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Gent Şehir Müzesi, 942 yılında Romanesk ve Gotik stilde inşa edilen Aziz Bavo Katedrali, Leie Nehri kıyısında yer alan Kontlar Kalesi ve Aziz Nikolas Kilisesi de kesinlikle görmeniz gerekenler yerlerden.

Nehir kıyısına kurulu Kraanlei bölgesi, hem alışveriş yapabileceğiniz mekanları hem de kafe ve restoranlarıyla oldukça ilgi çekici bir bölge. Sayısız mimari yapının bulunduğu Veldstraat bölgesi alışverişin merkezi olarak biliniyor. Yine bu bölgede çoğu ünlü markanın mağazalarını bulmak da mümkün. Kentin tarihi kısmında yer alan Vrijdagmarkt’da çiftlik ürünlerinin kurulduğu pazarı ziyaret edebilir ve de bölgede yer alan bar ve restoranlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Şehrin diğer meşhur bölgesi olan House of Alijn’de ise kafe ve hediyelik eşya satan dükkanlar dışında şehrin tarihini öğrenebileceğiniz dijital fotoğraf sergisi olan müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.

Şehrin renkli gece hayatı için hiç bitmiyor demek mümkün. Haftanın her günü sabah saatlerine kadar açık olan mekanlar sadece pazar günleri erken saatte kapanıyor. Gece hayatının en yoğun olduğu bölgeler ise Korenmarkt ve Graslei Kanalı. Vlasmarkt, Beestenmarkt ve Overpoortstraat gece hayatının hareketli olduğu diğer bölgeler. Gent’de yaz ve sonbahar aylarında çeşitli festivaller düzenleniyor. Temmuz ayında Gent Festivali ve Gent Yaz Festivali, eylül ayında Gent Flaman ve Jazz Park festivalleri, ekim ayında fa Gent Uluslararası Film Festivali’ne katılım göstermeyi düşünebilirsiniz.

Gent’de havaalanı bulunmadığı için şehre gitmek isteyenler, şehre en yakın havalimanı olan Brüksel Havalimanı varışlı aktarmasız uçuş seferlerini değerlendirebilir. Brüksel Havalimanı’na vardıktan sonra otobüs veya trenle Gent’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Brüksel-Gent arası yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Belçika, Schengen bölgesi üye ülkelerinden biri olduğu için ülkeye girişlerde Schengen vizenizin olması gerekiyor. Vize işlem ve başvurularınızı Belçika Konsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.