Viyana

Avrupa’nın en turistik ülkelerinden biri olan Avusturya’nın başkenti Viyana’nın tarihi Milattan Sonra ilk yüzyıla kadar uzanıyor. Avrupa’nın tam kalbinde yer alan Viyana, yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahip. Görkemli saray ve müzelerden büyük parklara ve anıtlara kadar her adımda farklı bir şaheserle karşılaşacağınız Viyana, toplamda 23 ayrı bölgeden meydana geliyor. 1. Bölge’nin tarihi şehir merkezi (dairesel Ringstraße bulvarı ve Donaukanal ile sınırlıdır) olduğu Viyana, Orta Avrupa’da birçok şehirle kıyaslandığında çok daha ılıman bir iklime sahip. Soğuk ve kısmen ılıman kışlar, ortalama 25-30 santigrat derecede seyreden yazların yaşandığı Viyana’ya gitmek için en uygun dönem ise bahar ve yaz dönemleri.

Viyana’da tüm mevsimler belirgin şekilde yaşansa da; şehri ziyaret etmek için özellikle Temmuz ve Ağustos ayları ön plana çıkıyor. Bu sürede 24 dereceyi aşmayan sıcaklıklar; ziyaretçilere rahat bir gezi imkanı sunabilir. Kış döneminde ise, özellikle yılbaşı ve Noel öncesinde Viyana sokaklarında her yönden ışıklar ve sesler yükseliyor. Viyana şehrini, Mayıs ortasında başlayıp Haziran’a kadar süren ve onlarca farklı türden sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapan Viyana Festivali süresince ziyaret etmek de, başka bir alternatif gezi seçeneği olabilir.

Toplamda 415 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Viyana’nın resmi para birimi Euro iken, resmi dil Almancadır. 8,47 milyon nüfuslu bir orta Avrupa ülkesi olan Avusturya’nın komşuları olan Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Slovakya, Slovenya, İtalya, İsviçre ve Lihtenştayn’a Viyana’dan günübirlik ulaşım da mümkün. Nüfus bakımından Avrupa Birliği’ndeki en büyük 7. kent olan Viyana, 20. yüzyılın başına kadar, dünyanın en büyük Almanca konuşulan şehriydi. Avusturya’nın doğu kesiminde bulunan kent, çok sayıda UNESCO Dünya Mirası Alanı’na da ev sahipliği yapıyor.

Schengen ülkeleri arasında olan Avusturya’nın başkenti Viyana’ya giriş yapabilmek adına bordo pasaport sahibiyseniz eğer Schengen vizesi almalısınız. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Avusturya’da 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize şartı olmadan kalabilir.