Klagenfurt

Avusturya’nın Karintiya eyaletinin başkenti olan Klagenfurt, ülkenin Slovenya ile komşu olan bir sınır şehri. 2019 yılında yapılan sayıma göre 101 bin nüfuslu bir şehir olan Klagenfurt, bulunduğu eyaletin en büyük, ülkenin ise 6. en büyük şehri unvanını taşıyor. Şehirde Hırvat, Boşnak, Alman ve Sloven nüfusun fazla olması konuşulan dilleri de etkilemiş durumda. Klagenfurt’da Almancadan sonra en çok konuşulan diller Hırvatça, Slovence ve Boşnakça olarak biliniyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğal güzellikleri sayesinde Avusturya’nın en yeşil kenti olarak tanınan şehir, aynı zamanda yenilikçi bir üniversite olan Klagenfurt Üniversitesi’ne ve Roma Katolik Piskoposluğu’nun Avusturya’daki merkezine ev sahipliği yapmasıyla da öne çıkıyor. 20. yüzyılın önemli kadın yazarlarından olan Ingeborg Bachmann’ın da doğum yeri olan bu doğa harikası şehir; düzgün şehir yapısı, Orta Çağ’a kadar uzanan mimari yapıları ve meşhur ejderha efsaneleri ile turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Klagenfurt’un tarihi Karintiya Dükü II. Herman’ın şehri ticari yollar üzerindeki bir kale olarak kurmasıyla başlasa da yerel halkın şehrin kurulmasıyla ilgili başka bir hikayesi daha var. Rivayete göre Klagenfurt’da Lindworm isimli büyük bir ejderha yaşıyormuş. Bu ejderha tüm gelenlere saldırdığı ve insanların huzurunu bozduğu için Karintiya Dükü bir karar çıkarmış. Dükün kararına göre ejderhayı yakalayıp öldüren kişiye bir ödül verilecekti. Avusturyalı bir genç Klagenfurt bölgesine giderek ejderhayı zincirlemiş ve de öldürmüş. Bunun sonucunda da Klagenfurt şehri kurulmuş. Şehir merkezinde bu hikayenin anısına ejderha Lindworm’un ve onu öldüren gencin heykeli bulunuyor.

Görkemli bir ejderha heykelinin sizi selamladığı şehirde gezilecek birçok tarihi yapı bulunuyor. Klagenfurt’a gittiğiniz zaman Avusturya’nın en etkileyici kalelerinden biri olan Hochosterwitz Kalesi’ni, Gotik tarzda yapılan ve Hristiyanlar için hac yeri olarak da kullanılan Aziz Mary Kilisesi’ni, şehirle ilgili koleksiyonların sergilendiği Karintiya Bölge Müzesi’ni, Karintiya’nın en önemli ve en büyük manastırı olan Viktring Manastırı’nı, dünyanın en uzun ahşap kulesi olan Pyramidenkogel’i ve adeta zamanda yolculuğa çıkaran minyatür bir kasaba olan Minimundus’u ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarının sisli ve soğuk geçtiği şehri yaz aylarında ziyaret ederseniz, Strandbad Plajı’nda deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarma fırsatı da bulabilirsiniz.

Türkiye’den Klagenfurt Havalimanı’na aktarmasız uçuş bulunmuyor. Hava yoluyla şehre gitmek isteyenler Türkiye’deki çeşitli hava yolu firmalarıyla aktarmalı olarak Klagenfurt’a gidebilirler. Türkiye’den en az 2 aktarma yaparak Köln, Viyana veya Frankfurt şehirleri üzerinden şehre ulaşım sağlanıyor. Tren yolculuğunu tercih edecekler ise Viyana’dan Klagenfurt’a 4-5 saatte ulaşabilir.

Avusturya, Schengen bölgesi ülkelerinden biri olduğu için Klagenfurt şehrini ziyaret etmek isteyenlerin Schengen vizesi almaları gerekiyor. Vize başvurularınızı Avusturya Konsolosluğu’ndan yapabilirsiniz. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri ise ülkeye vizesiz giriş yapabilirler.