Innsbruck

Innsbruck, Avusturya’nın 9 eyaletinden biri olan Tirol eyaletinin 130.894 nüfuslu bir ilçesi ve aynı zamanda da başkenti. Şehir başkent olması dışında Avusturya Halk Partisi ve Yeşiller’in kalesi olarak da tanınıyor. Inn vadisi üzerine kurulu şehrin adı Inn Köprüsü anlamına gelen Latince Oeni Pantom ve Oeni Pons kelimelerinden oluşuyor. 1964 ve 1976 yıllarında Kış Olimpiyatlarına, 1984 ve 1988 yıllarında ise Kış Paralimpik Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Innsbruck, kayak pistleri, Orta Çağ’dan kalma tarihi yapıları ve bozulmayan doğasıyla her geleni kendine hayran bırakıyor.

Şehirle ilgili ilk bulgulara göre yerleşimin taş devrinde başladığı görülse de şehrin tarihi Orta Çağ’da yerleşimin gelişmesi ve 4. yüzyılda Romalı askerlerin şehre askeri karargah kurmasıyla başlıyor. 1429 yılında Tiron’un başkenti olan şehir, 15. yüzyılda II. Ferdinand’ın yönetimi altına girdi. Ferdinand’ın yönetime geçmesiyle 1620’de şehrin ilk opera evi, 1669’da da ilk üniversitesi kuruldu. I. Dünya Savaşı döneminde İtalyanlar şehri bombalamak için girişim gösterse de şehir hasar almadan sadece askeri kayıp vererek kurtuldu. Ancak II. Dünya Savaşı’nda şehre yapılan 22 bombalı saldırı yüzünden şehir savaştan büyük hasar alarak çıktı.

Innsbruck, ziyaretçilerine hem kış ayları hem de yaz ayları için birçok aktivite imkanı sunuyor. Kış ayları karlı ve soğuk geçtiği için kayak ve snowboard gibi kış sporlarıyla uğraşanların uğrak noktası olan şehir, yaz aylarında da sıcak ve nemsiz havasıyla turistlerin odak noktası oluyor. Dağlar arasında yer alan bu küçük ama göz alıcı şehirde kar ve kışı doyasıya yaşamak ve kış sporlarıyla eğlenceli bir tatil geçirmek istiyorsanız aralık-mart arası dönemleri tercih etmelisiniz. Innsbruck’ta Nordpark-Seegrube, Glungezer-Tulfes, Patscherkofel-Igls ve Stubai Wildspitze-Mutterberg olmak üzere 4 pist bulunuyor. Ayrıca nisan ayında Mayrhofen kayak merkezinde kış sporlarıyla ilgili Snowbombing Festivali düzenleniyor.

Şehrin tarihi sokaklarında adeta zamanda yolculuğa çıkabileceğiniz sakin ve keyifli bir tatil düşünüyorsanız yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Adeta müze kent olan Innsbruck’ta Gotik, Rokoko ve Rönesans dönemine ait çok sayıda mimari ile karşılaşmanız olası. Eski Kent’in merkezi olan Friedrich Caddesi’nde başlayacağınız turunuza, İmparatorluk Sarayı, Ferdinandeum Müzesi, Ambras Kalesi, Goldenes Dachl Anıtı, Triumphpforte ve İranlı mimar Zaha Hadid’in tasarladığı Bergiselschanze rampası ve Tiroler Volkskunst Müzesi ile devam edebilirsiniz. Şehir turunuzu yürüyerek gerçekleştirebileceğiniz gibi bisiklet kiralayarak ya da tramvay ve otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Avusturya’nın Innsbruck şehrine gitmek için iki alternatif bulunuyor. Hava yoluyla şehre gitmek için Salzburg’a; oradan da otobüs veya trenle şehre gidebilirsiniz. Trenle Innsbruck’a gitmeyi düşünüyorsanız Interrail tren hattı hakkında bilgi almalısınız. Bordo pasaport sahiplerinin ülkeye giriş için Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri veya yeşil pasaport sahibiyseniz Avusturya seyahatlerinizde vize almanıza gerek yok.