Hohenems

Hohenems, Avusturya’nın Vorarlberg eyaletindeki sınır şehirlerinden biri olmakla birlikte Dornbirn sınırları içerisinde yer alıyor. Küçük yüz ölçümüne rağmen her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Hohenems, 15.200 kişilik nüfusuyla Vorarlberg’in 5. en büyük belediyesi olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda şehir Avusturyalı muhafazakar ve liberal bir siyasi parti olan Avusturya Halk Partisi’nin belediyesini de elinde bulunduruyor. Avusturya’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi burada da tarih ve doğa iç içe bulunuyor. Tarihi yapıların iyi muhafaza edildiği şehir; Markt, Oberklien, Unterklien, Hohenems-Reute, Schwefel ve Herrenried bölgelerinden oluşuyor. Hohenems ve Çek Cumhuriyeti’nin şehirlerinden olan Bystre ve Policka benzer yapıda oldukları için “ikiz şehirler” olarak adlandırılıyorlar. Şehir turistik yerlerden biri olmasa bile gösterişli Rönesans sarayı ve Yahudi mezarlığıyla gelenlerin ilgisini çekiyor. Bunun dışında şehir, dünyaca ünlü besteci Salomon Sulzer’in doğum yeri ve İsveç-Avusturya ortak yapımı olan Akte Grüninger filminin seti olmasıyla da adından sıkça söz ettiriyor.

Hohenems’de yerleşimin başlangıç tarihi tam olarak bilinmese de tarihi bulgular 12. yüzyılı işaret ediyor. 1617 yılında yapılan bir imtiyaz sözleşmesiyle Burgau’dan kaçan birkaç düzine Yahudi şehre yerleşti. 17. yüzyıl sonlarında yaklaşık 30 aileden oluşan topluluk 1862’de nüfusun %12’sini oluşturuyordu. Sayıları bu kadar fazla olan Yahudi halkı doğal olarak şehrin etnik kökeninde ve tarihinde de önemli bir yer tutuyor. Hohenems’e kurdukları sinagog, okul, mahalle ve mezarlık dışında 1797’de kasabanın ilk kahve evini ve 1841’de de ilk sigorta şirketini kurdular. Şehirdeki Yahudi halkının varlığı 1942’de Frieda Nagelberg’in sınır dışı edilmesiyle son bulmuş oldu.

Tatilinizi Hohenems’de geçirmek istiyorsanız şehirde gezebileceğiniz bir kaç nokta bulunuyor. Şehrin meşhur yerlerinden olan Yahudi Mezarlığı, Hohenems Yahudi Müzesi, Neu-Ems Kalesi ve Graflicher Sarayı dışında Noah’s Ark, Elisabeth Schwarzkopf ve Franz Schubert müzelerini de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Şehirde genelde yöresel yemeklerin sunulduğu sınırlı sayıda restoran bulunsa da çevre illeri ziyaret etme şansınız var. Avusturya mutfağının lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz bölgede elmalı krepin bir türü olan Apfelküchle, bademli, bitter veya fındıklı çikolataları, farklı pişirme yöntemleriyle yapılan et yemekleri, konsept kafelerinde leziz kahveler, soğanla servis edilen bir makarna yemeği olan Kasespatzle, değişik tatlarda olan peynirleri ve mısır unuyla yapılan Riebel’i deneyebilirsiniz.

Avusturya’nın Vorarlverg eyaletinde yer alan Hohenems’e gitmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Avusturya Schengen bölgesi ülkelerinden biri olduğu için ülkenin tüm şehirlerine giriş Schengen vizesiyle sağlanıyor. Ancak siyah, gri veya yeşil pasaport sahibiyseniz vizesiz giriş yapabiliyorsunuz.

Tatilinizi Hohenems’de geçirmek için hava yolunu tercih edebilirsiniz. Türkiye’den şehre direkt uçuş bulunmasa da Avusturya’nın Graz, Linz, Salzburg ve Viyana şehirleri üzerinden aktarmalı uçuşlar ile Hohenems’e varmanız mümkün.