Graz

Graz, Avusturya’nın 9 eyaletinden biri olan Steirmark’ın hem başkenti hem de en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Graz için hem şehir yapısı hem de kültürü nedeniyle bir çok unvana sahip olan bir şehir diyebiliriz. Şehir içinde bulunan 6 üniversitesiyle “üniversiteler şehri” olarak anılırken bir yandan da Yasaklar Şehri olarak da biliniyor. Şehrin bu adı almasının sebebi ise dilenmenin, sokakta içki içmenin ve izinsiz müzik yapmanın yasak olmasıdır. Şehir eskiden Mur Nehri’nin iki yakasındaki sınıf farklılıkları ile de tanınıyordu. Nehrin Hotel Wiesler yakası fakir ve suçluların yaşadığı bölge olarak bilinirken Hauptplatz yakası zengin ve soylu kişilerin olduğu sanat ve ticaret bölgesi olarak biliniyordu. Günümüzde ise bu ayrım yok oldu ve şehrin iki tarafı da her kesimden yapı ve insana ev sahipliği yapan bir hale geldi.

Şehrin adı Slovencede küçük kale anlamına gelen “Grazec” kelimesinden türemiş. Graz küçük bir yüz ölçümüne sahip olsa da kırmızı çatılı binaları, Mur Nehri’nin masmavi ışıkları, Schlossberg Tepesi gibi yapıları ve tarihi atmosferiyle her gidenin bir daha dönmek istemeyeceği yerlerden biri. Şehirde kışlar oldukça soğuk geçtiği için bu büyülü atmosferi doyasıya yaşamak istiyorsanız, mayıs-eylül arasındaki dönemi tercih etmelisiniz. Avrupa’nın dokusu en iyi korunmuş bölgesi olan Old Town ile başlayacağınız turunuza Hauptplatz, Landhaoushof, Schlossberg Tepesi, Schloss Eggenberg Sarayı, Mur Adası ve Graz Sanat Müzesini ile devam edebilirsiniz. Graz’da alışveriş yapmak isteyenler Sporgasse Caddesi’nde aradıklarını bulabilirler. Araç trafiğine kapalı olan caddede yerel ve İtalyan giyim markalarının mağazalarına da rastlamanız olası.

Graz, turistik mekanları dışında festival ve gece hayatı açısından da oldukça hareketli bir yer. Old Town ve Lend bölgeri bar ve gece kulüplerinin bulunduğu ve eğlencenin sabaha kadar devam ettiği yerler olarak biliniyor. Bunun dışında üniversite bölgesinde bulunan Elizabeth Caddesi de dans severler için keyifli bir uğrak noktası oluyor. Unutulmaz bir gece geçirmek istiyorsanız Elizabeth Bölgesi’nde bulunan Buddha Style Bar ve Pharmacy’yi tercih edebilirsiniz. Tematik partiler ve etkinlikler ilginizi çekiyorsa Project Pop Culture ve Postgarage tam size göre diyebiliriz. Festival açısından da zengin yerlerden biri olan Graz şehrinde her yıl Avusturya Film Festivali, İlkbahar Festivali, Kukla Festivali ve Modern Sanat Festivali düzenleniyor.

Avrupa’nın çoğu yerinden aktarmasız olarak yapılan uçuşlar, Türkiye’den seçtiğiniz firmaya ve uçuşa göre aktarmalı veya aktarmasız olarak yapılıyor. Havaalanından şehir merkezine gitmek için taksi ya da otobüsleri kullanabilirsiniz.

Graz, Schengen bölgesi ülkelerinden olan Avusturya’nın bir şehri olduğu için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Ancak gri, siyah veya yeşil pasaport sahibiyseniz ve kısa süreli (90 günü aşmayan) seyahat edecekseniz vize almanıza gerek yok. Graz şehri Viyana Konsolosluğu’na bağlı ve bu nedenle de vize başvurularınızı Viyana Konsolosluğu’ndan yapmalısınız.