Saarbrücken

Almanya’nın batısında bulunan Saarbrücken şehri, Saarland eyaletine bağlı olup aynı zamanda bulunduğu eyaletin başkenti görevini üstleniyor. Fransa – Almanya sınırının hemen yanında konumlanan bölge, Berlin’e 728, Köln’e 258, Frankfurt’a 184 ve Mannheim şehrine 134 kilometre uzaklıktayken, diğer Avrupa ülkelerindeki illerden ise Brüksel’e 308, Lüksemburg’a 99, Paris’e 392 ve Strazburg’a 119 kilometrelik mesafede yer alıyor. Saarbrücken, diğer Avrupa şehirleri ile ortak bir demiryolu hattına ve otoyol kavşağına sahip olduğu için turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir destinasyon halinde şüphesiz.

Almanya’nın en küçük eyaleti olan Saarland‘in en büyük ve merkezi şehri Saarbrücken, eski zamanlarda kömür madenciliği ve endüstrisi ile adından sıkça söz ettiren bir bölge halindeymiş. Yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişe sahip olan kentin ismi, MS 999 yılında ilk kez resmi belgeler ile tarihe geçmiş. İlk dönemlerinde sadece bir sığınak bölgesi olarak kullanılan şehir, aynı zamanda Saar Nehri’ni de bünyesinde barındırdığı için ticaret yolu görevini üstlenmiş. Saar Nehri’nin üzerinden geçen köprü sayesinde ticaret alanında oldukça önemli bir yere sahip olan bölge, şehir unvanını almaya hak kazanmış. İkinci dünya Savaşı döneminde aldığı darbelerin izlerini, 1945 yılından sonra hızlı bir şekilde toparlamış ve günümüzdeki halini almayı başarmış.

2016 yılında yapılan araştırmalar; bölge nüfusunun yaklaşık 178 bin civarında olduğunu gösteriyor. Coğrafik konumu sebebi ile ülkedeki diğer şehirler gibi Saarbrücken’de de sıcak ve ılıman bir iklim hâkim iken, yılın belirli dönemlerinde yağış görülüyor. Kentin yıllık ortalama sıcaklık değeri 9,6 derece civarında seyrediyor. Nisan, en az yağış alan dönem olup, ağustos ayında yoğun bir yağış grafiği görülüyor. Yılın en sıcak geçen ayı temmuz, en soğuk geçen ayı ise ortalama 0-2 derece arası ile ocak ayı olarak biliniyor. Eğer bölgeyi ziyaret etmek istiyorsanız, yağışın az ve sıcaklığın yüksek olduğu nisan-temmuz dönemlerini tercih etmeniz gayet uygun olacaktır.

Fuar, kongre, sanat ve kültür alanlarında oldukça zengin bir yelpaze çeşitliliği sunan bölge, turistlere kapılarını sonuna kadar açmış durumda. Geçmişten günümüze kadar büyük özenle korunmuş muhteşem doğası ve barok mimarisinden esinlenerek inşa edilmiş olan yapıları kentin görülmeye değer özellikleri arasında. Devasa büyüklükteki Ludwig Kilisesi, en eski yapılardan olan Saarbrücken Kalesi, 50 hektarlık Franco German Parkı, mutlaka gezilecek yerler listenizin başında yer almalı.

Türkiye üzerinden direkt uçuç seçeneklerinin olduğu bölgeye ortalama 3 saat 50 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde ulaşabilirsiniz. Saarbrücken Havalimanı, şehrin merkezine 15 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Havalimanından otobüs, taksi veya shuttle servislerle şehrin merkezine ulaşabilirsiniz.

Almanya’ya seyahat edecek vatandaşlardan bordo pasaport sahiplerinin, Schengen vizesi alması gerekiyor. Diplomatik, hizmet veya hususi pasaportu olanlar ise vizeye başvurmadan 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde Almanya’ya gidebilirler.