Rostock

Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletine bağlı olan Rostock, Baltık Denizi’nin üzerinde bulunan sahilin tam ortasında yer alıyor. Şehir, bulunduğu eyaletin en büyük kenti olup, ülkenin kuzeyinde konumlanıyor. Ulaşım ve ekonominin merkezi sayılabilecek olan bölge, aynı zamanda Baltık Denizi’nin kıyısında yer aldığı için turizm açısından da oldukça önemli bir yere sahip kuşkusuz. Rostock, Almanya’nın tertemiz ve masmavi plajlarından birine sahip olmakla birlikte, turistlere unutamayacakları bir tatil imkânı sunuyor. Şehir, aynı zamanda 15. yüzyıldan bugüne kadar varlığını koruyan ve dünyanın en eski üniversitelerinin arasında yer alan Rostock Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Zamanında Almanların şehri terk etmesiyle birlikte Slav Kabileleri tarafından işgal edilerek tekrar yerleşim izlerinin görülmeye başlandığı Rostock, 1161 yılında Danimarka’nın kralı olan 1. Waldemar’ın saldırısıyla Slavların elinden alınmış. Zaman geçtikçe Alman tüccarların bölgeye tekrar yerleşmeye başlamasıyla birlikte, ekonomi ve ticaret alanında gözle görülür gelişmeler meydana gelmiş. 1419 yılında kurulan ve birbirinden yetenekli öğrencilerin yetiştirildiği üniversitesi, ticarete kapılarını açan gelişmiş limanı ve turizmi canlandıran plajı ile Rostock modern bir metropol halini almış.

Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan bölgede, yıllık ortalama sıcaklık değeri 8,5 derece civarında seyrediyor. Yılın her döneminde sıkça yağış görülen şehirde, temmuz en sıcak ay ve ortalama 17-20 derece civarında değişkenlik gösteriyor. Ocak ayı ise en soğuk geçen dönem iken ortalama sıcaklık 0-2 derece arasında seyrediyor. Kentte, yaz aylarında da görülen yoğun yağış sebebiyle, eğer gezi rotanızda Rostock bölgesi bulunuyorsa yağışa karşı mutlaka tedarikli gitmenizde fayda var. 2017 yılında yapılan araştırmalar; şehrin nüfusunun yaklaşık 207 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Rostock, öğrenci nüfusunun fazla olmasından dolayı eğlenceli ve hareketli atmosferi, büyüleyici manzaralara sahip doğası, müzeleri, yemyeşil parkları ve masmavi denize sahip plajı ile tüm turistlere kapılarını açıyor. Sevdiklerinizle birlikte sahilde gün batımını seyredebilir, Kulturhistorische Müzesi’ne giderek şehrin tarihini yansıtan eserleri inceleyebilir, Neuer Markt meydanında 13. yüzyılda barok mimarisinden esinlenerek inşa edilmiş olan eski belediye binasını gezebilirsiniz. Eğer Rostock’a ailenizle birlikte gideceksiniz; Rostock IGA Park’ta doğa ile iç içe vakit geçirip, aynı zamanda aileler için hazırlanmış olan aktivite alanlarında doyasıya eğlenebilirsiniz.

Türkiye’den Rostock şehrine direkt uçuş bulunmadığı için öncelikle Frankfurt ya da Münih’e gidilmesi gerekiyor. Almanya’nın bu şehirlerinden, Rostock-Laage Havalimanı’na aktarma yapılabilir. Bölge, gelişmiş raylı sistemi sayesinde trafik konusunda hiçbir sorun yaşamıyor. Havalimanından şehir merkezine tren, otobüs ya da taksi ile yaklaşık 40 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde ulaşabilirsiniz.

Schengen listesinde yer alan Almanya’ya yolculuk yapacak bordo pasaportuna sahip vatandaşların, Schengen vizesine başvurması gerekiyor. Eğer diplomatik, hizmet veya hususi pasaportlardan birine sahipseniz; vizeye başvurmadan yolculuk yapabilir ve 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile Almanya’da kalabilirsiniz.