Mannheim

Almanya’nın Baden Württemberg eyaletine bağlı olan Mannheim, Karlsruhe ve Stuttgart şehirlerinden sonra eyaletin üçüncü büyük şehri olup, Ren ve Neckar nehirlerinin uç noktasında yer alıyor. 70 kilometre kuzeyinde Frankfurt ve 95 kilometre güneydoğusunda Stuttgart ile komşu olan bölge, Hessen, Renanya Palatina ve Baden Württemberg eyaletlerinin kesiştiği noktada bulunuyor. Almanya’nın güneybatısında yer alan kent, Ren ve Neckar nehirlerinin bulunduğu bölgenin kültürel ve ekonomik merkezi olarak biliniyor.

1800’lü yıllarda Kurpfalz Beyliği olarak isimlendirilen şehir, sonrasında bulunduğu eyaletin en fazla yerleşim yerine sahip olan bölgesi olarak anılmaya başlanmış. 1896 yılında büyükşehir unvanını kazan Mannheim, Frankfurt ve Stuttgart arasındaki ulaşımın ana noktası haline gelerek, karayolları ve demiryolları sayesinde yüksek kapasiteli yük taşımacılığına olanak sağlayan bir merkez olmuş. Benzinli otomobil, gidonlu bisiklet, traktör ve roket uçakları ilk kez Mannheim şehrinde icat edilmiş. Avrupa’nın en önemli havalimanlarından birini bünyesinde barındıran kent, aynı zamanda Almanya’nın en büyük tren garına sahip olarak biliniyor.

Sıcak ve ılıman iklimin hâkim olduğu bölgede yılın her döneminde sıkça yağış görülüyor olup, yıllık ortalama sıcaklık 10,1 derece civarında seyrediyor. En fazla yağış oranı haziran ayında görülmekle birlikte, en kurak geçen ayın ise şubat olduğunu söylemek mümkün. Temmuz ayı en sıcak geçen ay ve ortalama sıcaklığı 20 derece civarında görülen bölgede, havanın en soğuk geçtiği ayın ise ocak olduğu söylenebilir. Kış aylarında derecenin zaman zaman sıfırın altına indiği görülen şehre gezi planınız bulunuyorsa; yağış ve soğuğa karşı tedarikli gitmenizde fayda var. 2016 yılında yapılan araştırmalara göre; Mennheim’in nüfusu yaklaşık 305 bin civarında seyrediyor.

Ren ve Neckar nehirlerinin şehir üzerinde yarattığı muhteşem manzarasıyla birlikte Mannheim, gezilen her bir caddede turistlere Alman mimarisini ve kültürünü aşılıyor. Kentin simgesi olarak bilinen ve aynı zamanda ülkemizdeki Galata Kulesi’nin mimarisini andıran Su Kulesi’nin etrafındaki parklarda piknik yapabilir, barok tarzında inşa edilmiş olan Mannheim Sarayı’nın içindeki kütüphane ve müzeleri gezebilir veya Karl Theodor tarafından inşa ettirilen ve opera, bale, tiyatro gibi etkinliklerin gösterildiği Mannheim Devlet Tiyatrosu’nu ziyaret edebilirsiniz. Bunların haricinde özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen festivallere katılabilir ya da Luisenpark’ta turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği gondollarla gezintiye çıkabilirsiniz.

Türkiye’den Mannheim şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmuyor. Öncelikle Stuttgart veya Karlsruhe kentlerine gidilerek, bölgeden tren ya da otobüs ile aktarmalı şekilde ulaşılabilir. Şehir içinde ulaşım, tramvay ve otobüslerle sağlanmakla birlikte, bisiklet kullanımının da oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

Almanya’ya yolculuk yapacak olan bordo pasaportuna sahip vatandaşların Schengen vizesine başvurması gerekiyor. Hizmet, hususi veya diplomatik pasaportlardan birine sahipseniz eğer; vize almadan yolculuk yapabilir ve 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya’da bulunabilirsiniz.