Magdeburg

Almanya’nın Saksonya Anhalt eyaletine bağlı olan Magdeburg, bulunduğu eyaletin en kalabalık şehri ve başkenti olarak ülkenin kuzeydoğusunda konumlanıyor. Batısında Wolsfburg, güneyinde ise Halle/Saale ile komşu olan kent, 1035 yılından bu yana ülkenin en eski fuar şehri olarak biliniyor. Bölge, Elbe Nehri’nin hemen kıyısında bulunuyor olup, Orta Çağ’ın sonlarına doğru hızlı bir ivmeyle büyüyerek, günümüzde Avrupa’nın en gelişmiş şehirleri arasında adından sıkça söz ettiriyor. Aynı zamanda ulaşım, ticaret, kültür ve sanat alanında da dünya tarafından oldukça önemli bir yere sahip kuşkusuz.

Magdeburg şehrinin ismi, MS 805 yılında resmi olarak kayda geçmiş. 962 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu’nun başında olan Büyük Otto, kente olan sevgisinden dolayı bölgeyi eşine hediye etmiş. 1631 yılından itibaren Otuz Yıl Savaşları sırasında çok büyük yaralar alan şehir, yaklaşık 14 gün içinde işgal edilmiş ve yerle bir olmuş. Savaş bittikten sonra ise zaman içinde yeniden yapılanarak günümüzdeki halini almayı başarmış.

2016 yılında yapılan araştırmalar, şehrin nüfusunun ortalama 235 bin civarında olduğunu gösteriyor. Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü bölgede, ülke genelinde olduğu gibi sıkça yağış görülüyor. Magdeburg’un yıllık ortalama sıcaklık değeri yaklaşık 9 derece civarında seyrederken, bölgedeki yağışın şubat ayında en az, haziran ayında ise en fazla görüldüğü söylenebilir. Temmuz ayı ortalama 18-19 dereceyle en sıcak ay iken, ocak ayı ortalama 0-1 derece ile en soğuk dönem olarak biliniyor. Magdeburg şehrine gezi düzenlemek için en uygun dönemin yaz ayları olduğunu belirtmekte fayda var.

Kimya ve tekstil alanında Almanya’nın önde gelen şehirlerinden biri olan Magdeburg’un, ekoteknolojik araştırmalarıyla da Avrupa’da önemli bir konuma sahip olduğu söylenebilir. Mühendislik açısından dünyada örnek olarak gösterilen Magdeburg Su Köprüsü’ne ev sahipliği yapan kent, bu köprü sayesinde yük gemilerinin geçişine olanak sağlayarak ticarette önemli bir görev üstleniyor. Dünyanın en uzun ve yürünebilir su kemerine sahip olan şehir, her yıl binlerce turiste kapılarını açıyor. Gotik mimari tarzından esinlenerek inşa edilmiş olan en eski katedrali bünyesinde barındıran Magdeburg, aynı zamanda bulunduğu eyaletin en kapsamlı alışveriş caddelerine de sahip olduğu için turizm açısından popüler bir destinasyon haline gelmiş durumda.

Türkiye’den Magdeburg’a direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için öncelikle Leipzig Havalimanı’na gidilmesi gerekiyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşabilmek için tren veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanabilir ya da taksi ile bölgeye gidebilirsiniz. Leipzig’den Magdeburg şehir merkezine olan tren yolculuğu ortalama 1 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor.

Almanya’ya yolculuk yapmak isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin, Schengen vizesi alması gerekiyor. Hizmet, diplomatik veya hususi pasaportu olanlar ise vize başvurusuna gerek olmaksızın 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile Almanya’ya gidip kalabilirler.