Karlsruhe

Almanya’nın güneybatısında yer alan Karlsruhe, Baden Württemberg eyaletine bağlı olup, Fransız-Alman sınırında konumlanıyor. 65 kilometre kuzeybatısında bulunan Stuttgart’a komşu olan şehir, 6,5 kilometre uzunluğundaki kanalla Ren Nehri’ne bağlanıyor.

Sanayi anlamında da büyük ölçüde gelişmiş olan bu iç liman kentinde, Almanya Anayasa Mahkemesi de bulunuyor. Şehirde bulunan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, alanında birbirinden yetkin uzmanlar yetiştiriyor olup, yaptığı araştırmalar sayesinde uluslararası teknoloji firmalarına büyük katkı sağlıyor.

Karlsruhe şehrini 1715 yılında Baden Durlach’ın kralı olan Karl Wilhelm kurmuş ve kente kendi ismini vermiş. Bölge, İkinci Dünya Savaşı sırasında karşıt güçler tarafından bombardımana tutularak adeta harabeye dönmüş. Savaş bittikten sonra tamamen yerle bir olan şehir, gücünü tekrar toplayarak yeniden yapılanmaya gitmiş ve günümüzdeki halini almış.

2016 yılında yapılan araştırmalara göre; Karlsruhe şehrinin nüfusu yaklaşık olarak 307 bin civarında seyrediyor. Bölgede sıcak ve ılıman bir iklim hâkim olup, en kurak aylarda bile sıkça yağış görülüyor. Kentin yıllık ortalama sıcaklık değeri 10,5 derece iken en kurak ayın mart, en fazla yağış alan ayın ise haziran olduğu söylenebilir.

Temmuz ayı sıcaklığı yaklaşık 20 derece ile yılın en sıcak geçen dönemi olup, ocak ayı sıcaklığı ortalama 0-1 derece arası değişiyor ve en soğuk geçen ay olarak biliniyor. Bölgede yılın hemen hemen her döneminde yağış görüldüğü için eğer gezi planınızda Karlsruhe de bulunuyorsa; şemsiye ve yağmurluğunuzu mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.

Karl Wilhelm tarafından, güneş ışınlarını andıran 32 adet sokağın yelpaze şeklinde çevrilmesi ile inşa edilmiş olan sarayın bulunduğu nokta, şehrin merkezi olarak biliniyor.

102 kilometrelik bisiklet yolunun olduğu şehir, aynı zamanda 900 hektarlık yeşil alanı ile ziyaretçilerine yaşam kalitesi açısından büyük bir konfor sağlıyor. Yılın belirli dönemlerinde yapılan sokak festivalleri, açık hava konserleri, tiyatro ve sergileri ile Karlsruhe turistlere kapılarını sonuna kadar açıyor. Sosyal etkinlikleri açısından oldukça zengin olan şehir, ayrıca ZKM Sanat ve Medya Merkezi adındaki teknoloji ve sanatı harmanlayarak sunduğu galerisi ile teknoloji meraklılarını da unutmadığını gösteriyor.

Türkiye üzerinden Karlsruhe Baden Airpark Havalimanı’na sadece Antalya üzerinden direkt uçuş bulunuyor ve yolculuk süresi ortalama 3 saat 35 dakikalık bir zaman dilimini kapsıyor. Pegasus, Onur Air ve Türk Hava Yolları ile bölgeye gidebilir; havalimanından şehrin merkezine ulaşmak içinse tren, otobüs veya taksiyi tercih edebilirsiniz.

Eğer otobüs ile gidecekseniz, aktarma yapmanız gerekeceği için direkt olarak gidebileceğiniz ve ortalama 15-20 dakika arası sürecek olan tren yolculuğunu tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Almanya’ya yolculuk yapacak bordo pasaport sahiplerinin, Schengen vizesine başvurması gerekiyor. Diplomatik, hizmet veya hususi pasaportlardan birine sahipseniz; vizeye başvurmadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya’da kalabilirsiniz