Erfurt

Almanya’nın Türingiya eyaletinde bulunan ve aynı zamanda bulunduğu eyaletin başkenti olan Erfurt, Thüringen Havzası’nın güney kısmında ve Gera Irmağı vadisi içinde yer alıyor. Şehre komşu olarak, kuzeydoğusunda Leipzig, kuzeybatısında Kassel, güneyinde ise Nürnberg bulunuyor. Güneyinde Steigerwald ormanlarının olduğu kent, doğa zenginliği arayanların tercih ettiği destinasyonlardan biri haline geliyor. Bu küçük ama bir o kadar da güzel olan şehirde 25 köy kilisesi, 15 manastır ve 10 adet küçük kilise var. Tüm bu yapıların çatısı kule şeklinde olduğu için bölge “Kule Zengini Erfurt” olarak da anılıyor.

Şehirde ilk yerleşim izlerinin ortaya çıkması Orta Çağ dönemine kadar uzanıyor. Doğası ve tarihsel kalıntılarının günümüze kadar büyük bir özenle korunduğu kentte, zamanında Martin Luther’in 5 yıl boyunca içinde yaşadığı manastır, kiliseler ve Orta Çağ’dan Yeni Çağ’a dayanan sanatsal yapılar bulunuyor. Orta Çağ döneminde ticaret alanında büyük çıkış yakalayan bölgede, 1117 yılında tahtadan bir köprü inşa edilmiş ve daha sonra dayanıklılık açısından bu köprü yıkılarak yerine daha heybetli bir taştan köprü yapılmış.

Kentin nüfusu 2016 yılında yapılan araştırmalara göre; yaklaşık olarak 210 bin civarında seyrediyor. Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan şehir, Almanya’nın diğer bölgelerinde de olduğu gibi sıkça yağış alıyor. Yaz aylarında bile durmaksızın yağan yağmur sebebi ile eğer Erfurt’a gezi düzenlemeyi düşünüyorsanız, valizinize mutlaka şemsiye ve hırkanızı da eklemelisiniz. Yıllık ortalama sıcaklık derecesi 8,5 olan kentte, yaz aylarında sıcaklık 30 dereceyi bulabiliyor. Buna bağlı olarak da turistler şehre yapacakları geziyi planlarken, çoğunlukla yaz aylarını tercih ediyor.

Erfurt, yalnızca küçük bir tarihi kasaba gibi görünse de aslında festivalleri, pazarları, çarşıları ve muhteşem doğasıyla insanı kendine hayran bırakıyor. Her sene başında yapılan eğlenceli festivalleri, çanak çömlek dükkânları, mis gibi kokan çiçek çarşıları ve özellikle Almanya’nın en ünlü Noel pazarları, bölgede turistlere her daim hareketli ve eğlenceli bir tatil imkânı sunuyor. Erfurt’a gittiğinizde, Almanya’nın en eski köprülerinden biri olan Kramerbrücke Köprüsü’nün üzerindeki kafelerde oturup dükkânları gezebilir, gotik tarzda inşa edilmiş Erfurt Katedrali’ni ziyaret edebilir ve ailenizle birlikte eğlenceli vakit geçirebileceğiniz Thuringian Hayvanat Bahçesi’ne gidebilirsiniz.

Türkiye’den Erfurt’a sadece Antalya’dan direkt uçuş seçeneği bulunmakla birlikte, diğer şehirlerden ise aktarmalı olarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Erfurt Havalimanı, şehrin merkezine 5 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Havalimanından tramvay, taksi ya da araç kiralama seçeneklerinden biri ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Schengen ülkeleri arasında yer alan Almanya’ya gitmek için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan Almanya’ya gidebilirler.