Bremen

Almanya’nın kuzeybatı kesiminde bulunan ve aynı zamanda ülkenin eyalet şehirlerinden birisi olan Bremen, Kuzey Denizi’nden 77 kilometre içeride ve Weser Irmağı kıyısında konumlanıyor. Almanya’nın en işlek ve büyük limanına sahip olan şehir, Hamburg’dan sonraki en önemli sanayi kenti olarak biliniyor. 1827 yılından sonra, Bremen’e ulaşmak için gelecek olan büyük gemilerin daha rahat ulaşım sağlayabilmeleri adına inşa edilen Bremerhaven Limanı, her ay yüzlerce gemiyi ağırlıyor. Bremen, çiçek tarlaları ve yemyeşil bulvarlarıyla “Avrupa’nın bahçe şehri” olarak da anılıyor. Sanayinin oldukça gelişmiş olduğu kentte çoğunlukla pamuk, tahıl, yün, pirinç ve tütün gibi ürünler üretiliyor.

Bremen’e yerleşim ilk kez MS 787’de dönemin imparatoru olan Charlemagne zamanında yapılmış. Şehrin parke taşlı sokaklarında gezerken göreceğiniz sivri uzun çatılı evler, yaklaşık 500 yıllık bir tarihi içinde barındırıyor. Rönesans Dönemi’nde inşa edilmiş olan belediye binası ve yaklaşık 800 yıldır var olan St.Peter Katedrali’ni gördüğünüzde, Bremen’in ihtişamlı mimarisi ve tarihine hayran kalacaksınız.

Ilıman bir iklime sahip olan Bremen’de en sıcak yaz aylarında bile yağış görülüyor. Kış aylarının da oldukça soğuk geçtiği şehirde zaman zaman sıcaklığın sıfırın altına indiği oluyor. Bazı dönemlerde yağmurun günlerce aralıksız devam ettiği Bremen’e gezi düzenleyecekseniz, yağışa karşı mutlaka tedarikli gitmenizde fayda var. Kış aylarının soğuğuna ve yaz aylarının dinmeyen yağışlarına şahit olmak istemiyorsanız; Bremen’i mayıs veya eylül aylarında ziyaret etmeniz sizin yararınıza olacaktır. 2017 yılında yapılan araştırmalara göre; Bremen şehrinin yaklaşık nüfusu 568 bin olarak belirlenmiş.

Bremen bir liman şehri olduğu için deniz ürünleri turistler tarafından oldukça ilgi görmekle birlikte; ringa balığı, yılan balığı ve gümüş balığı en popüler deniz ürünleri arasında sayılabilir. Bölgeye özgü Kluten isimli çikolatadan ve Bremen şaraplarından tadabilir, oldukça hareketli olan gece hayatında doyasıya eğlenebilir, hediyelik eşya satan dükkânlardan sevdiklerinize hediyeler satın alabilir ya da şehir içi ulaşımınızı bisikletle yaparak tertemiz havaya doyabilirsiniz. Bremen’in, bir geziden beklenen her türlü isteği karşılayacağını hareketli, eğlenceli ve hayat dolu bir şehir olmasından da anlayabiliriz.

Bremen’e Türkiye üzerinden direkt uçuşlar bulunmakta olup, uçuş süresi ortalama 3-4 saat sürüyor. Türk Hava Yolları ile aktarmasız gidebileceğiniz Bremen’e ayak bastığınızda, havalimanında sizi efsanevi Bremen Mızıkacıları’nın bir heykeli karşılıyor. Havalimanından şehir merkezine 40 dakikalık yürüme mesafesi bulunduğu gibi shuttle servisler veya merkeze giden otobüsler de mevcut.

Schengen ülkeleri listesinde yer alan Almanya’ya gitmek için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan Almanya’ya gidip kalabilirler.