Aachen

Almanya’nın kuzeybatı kesiminde yer alan ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı olan Aachen şehri, Hollanda ve Belçika sınırlarının kesiştiği noktada bulunuyor. Almanya’nın iki büyük şehri olan Düsseldorf ve Köln’e yakınlığıyla bilinen Aachen, demir çelik sanayisinin önde gelen kentleri arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra Aachen’in cam, kimya ve dokuma sanayisi gibi alanlarda da oldukça gelişmiş bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Aachen, Almanya’nın linyit çıkarma bölgesinin demiryolu üzerinde konumlanmasıyla ülkenin en önemli şehirleri arasında adından sıklıkla söz ettiriyor. Bölge, aynı zamanda Romalılar döneminden bugüne kadar işletilmiş olan maden ocaklarını da bünyesinde barındırıyor.

MS 936’dan 1531 yılına kadar dönemin Alman imparatorlarının taç giyme törenlerinin yapıldığı kent, 1794 yılına kadar özerk imparatorluk yapısını korumuş. 2. Dünya Savaşı’nda büyük bir kesiminin yıkıldığı Aachen, günden güne yeniden inşa edilerek bugünlere kadar gelmiş. Dönemin büyük Roma imparatoru olan Charlemagne tarafından yapılan ve içinde kendi mezarının da yer aldığı ünlü Aachen Katedrali, 1978 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeyi başarmış.

Almanya geneline göre daha sık yağış alan Aachen’de sıcak ve ılıman bir iklimin hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Kurak geçen yaz aylarında bile yağışın eksik olmadığı şehirde, ortalama 9 derece sıcaklık görülüyor. Bölgeye gezi planlamanız durumunda, yaz aylarında olsanız bile yağmura karşı tedarikli olmanızda fayda var. 2016 yılında yapılan araştırmalar; Aachen’in yaklaşık 257 bin civarında nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Türk nüfusunun fazla olduğu bölgede, Türk esnafları ve taksicilerinin de yoğun olarak yer aldığını görmek mümkün.

Aachen’in; eski yapıları, müzeleri ve tarihi kiliseleri ile Almanya’ya gittiğinizde gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir destinasyon olduğu yadsınamaz bir gerçek. Alanında yetkin öğrenciler yetiştiren Aachen Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapan şehir, yoğun üniversite öğrenci nüfusu ile “öğrenci şehri” olarak da biliniyor. Bu kitle sayesinde genç nüfusun fazla olduğu bölgede, dünya mutfaklarından en seçkin lezzetler tadabileceğiniz çeşit çeşit restoranlar, canlı müziklerin yapıldığı barlar ve şirin butik dükkânlarla karşılaşabilirsiniz. Enerjik ve dinamik bir havaya sahip olan Aachen, Almanya’nın diğer şehirlerine göre daha uygun fiyatlı restoranlarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.

Aachen şehrine Türkiye üzerinden direkt uçuş olmadığı için öncelikle bölgeye yakın olan Düsseldorf veya Köln’e ulaşım sağlamalısınız. Köln Bonn Uluslararası Havalimanı veya Düsseldorf Uluslararası Havalimanı’ndan Aachen’e gitmek için ise tren, otobüs, taksi ya da shuttle servislerini tercih edebilirsiniz. Bu iki büyük şehirle Aachen bölgesi arasında yaklaşık 1 saatlik bir zaman dilimi olduğunu belirtmekte de fayda var.

Almanya, Schengen ülkeleri listesinde yer aldığı için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan Almanya’da kalabilirler.