Tacikistan

Özbekistan, dağlık arazilerin bulunduğu bir coğrafyada geniş vadiler arasına kurulmuş bir Orta Asya devletidir. Yüzyıllardır Asya’da yaşamlarını sürdüren İran kökenli Tacik halkı uzun süre bu topraklarda Türk halkıyla beraber yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Sonunda 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan halkın 2017 yılı sayımlarına göre nüfusu yaklaşık 9 milyonu bulmuştur. Başkenti Duşanbe olan ülkede kabul edilen resmi dil Tacikçedir ancak etnik çeşitlilik sebebiyle Rusça, Özbekçe gibi diğer dillere de hakimiyet vardır.

Orta Asya’da denize kıyı olmayan, iç kesimlerde kalmış bu devlet birçok ülkeyle kara komşusudur. Ülke güneyde Afganistan, kuzeyde Kırgızistan, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti ve batıda Özbekistan ile bağlantılıdır. Bulunduğu coğrafyadaki komşularına nazaran nüfusu daha hızlı büyüme gösteren ülkede Özbek ve Rus kökenli insanlarda yaşamlarını sürdürmektedir.

Çok dağlık bir coğrafyada bulunan ülkede sert karasal iklimin özellikleri görülmektedir. İklimin bir getirisi olarak ülkede yaz ayları oldukça sıcak ve yağışsız geçerken, kış ayları -46 dereceye kadar inen soğuklara ve yoğun kar yağışlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bazı dönemlerde hayatı felç eden soğukların yaşandığı için eğer ki yanlış dönemde Tacikistan’a seyahat ederseniz gezmeniz mümkün olmayabilir. Ülkeyi gezebilmeniz için havaların ısındığı yağışların azaldığı İlkbahar aylarını tercih etmenizi öneririz.