Katmandu

Katmandu; Nepal’in başkenti, en büyük şehri, en kalabalık bölgesi olma gibi sayısız özelliğe sahiptir. Asya Kıtası’nda her ülkede tapınaklar görmeniz mümkündür ancak Katmandu’daki tapınak sayısı o kadar fazladır ki ismi dışında ‘’Tapınaklar Şehri’’ olarak anılmaktadır.

Lenin en büyük şehri olmasıyla beraber yoğun bir nüfusa sahip olan ülkede 2018 yılı sayımlarına göre 1 milyon kişi yaşamaktadır. Farklı ırklardan çok sayıda insana ev sahipliği yaptığı için Kozmopolit olarak adlandırılan Katmandu şehrinde kullanılan çok sayıda din ve farklı inançlar mevcuttur. Kalabalık bir halka sahip olan şehirde en çok konuşulan dil Nepalce olurken, ikinci dil olarak İngilizce konuşma oranı da oldukça yüksektir.

Konuşulan farklı diller, kültürler gibi farklı inançların da hoşgörüyle yaşandığı şehirde halkın %81’i Hinduizm’e inanırken, %9’luk kısmı Budizm ve %4’lük kısımda Müslümanlık inancı ön plana çıkmaktadır. Karmaşık bir dinsel profile sahip olan şehirde herkesin inancını özgürce yaşayabilmesi esas olarak kabul edilir.

Bu özgürlüklerin bir faydası da ülkede çok sayıda dinsel törenin olması ve birçok farklı kültürle temas edebilmenizdir. Örneğin; herhangi bir günde katmandu sokaklarında gezerken Hinduizm’e ait bir cenaze törenine denk gelebilir veya Budist ritüellerini keşfetme şansı yakalayabiliyorsunuz.