Nahçıvan

Nahçıvan, Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyettir. Ülkenin batı sınırında bulunan Nahçıvan, Türkiye ile sınır komşudur.17 kilometrelik sınırımızın bulunduğu şehirden Dilucu Sınır Kapısı sayesinden ticaret ve ulaşım gerçekleştirilmektedir. Nahçıvan’ın diğer komşuları arasında kuzeyde Ermenistan, güneyde ise İran bulunmaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde birçok farklı etnik kökene ait insan yaşamaktadır. Azeri, Rus, Kürt, Ukraynalı, Ermeni ve Tatar halkın yaşadığı şehirde nüfus 500.000 civarındadır. Tarıma elverişli alanlara sahip olan şehir aynı zamanda yeraltı kaynakları bakımından da zengindir. Tuz ve maden suyu açısından zengin olan Nahçıvan’da genellikle bunların ticareti yapılmaktadır.

Nahçıvan’ın Ermeni istilasından kurtulması adına Mustafa Kemal Atatürk, İran’dan toprak satın almıştır. Bu sayede günümüzde özerklik verilen ve Ermeni baskınlarından kurtulan Nahcıvan ile sınırımız olmuştur. Ülkemizden Türk dünyasına açılan kapı olarak görülen Nahçıvan’ın konumu oldukça stratejik ve önemlidir.