Türkiye ile tarihsel ve kültürel yakınlıkları bulunan Moğolistan, Orta Asya’da bulunan ülkelerden biridir. Yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer alan ülke 1.566.000 km² yüz ölçümüyle Rusya ve Çin’le komşudur. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biri olmasına rağmen Moğolistan nüfusu yaklaşık 3 milyon civarındadır. Nüfus yoğunlaşması daha merkezi bölgelerde olmakla beraber genellikle başkent Ulan Batur civarında yoğunlaşmıştır.
Bölgesel yoğunlaşmanın sebeplerinden biri de ülkenin kuzey kısımları dağlık ve yüksel olması, güney kısımlarının da çöllerle kaplı olması etkili olmuştur. İnsan nüfusunun fazla olduğu Ulan Batur ülkenin başkenti ve Türkiye’nin başkenti Ankara’nın kardeş şehridir.
3 milyon civarındaki nüfuslarının %80’ni Moğollar oluştururken Kazak, Rus ve Çin etnik kökenine sahip insanlar da ülkede yaşamlarını sürdürmektedir. Çok belirgin dış görünüşlere sahip olan Moğol insanlarını ayırt etmek için birkaç unsuru bilmeniz yeterlidir. En belirgin özellikler arasında; çıkık elmacık kemikleri, koyu renk saçlar, basık burun ve hafif çekik gözler bulunuyor.
Asya’da yaşayan halkın kısa boylu olması alışagelmiş bir durumdur ancak Moğol ırkında boyların 1.68 cm’den daha fazla olması nadir görülen bir durumdur. Moğol halkının en ayırt edici özelliklerinden biri de kullandıkları konuşma dilidir. Moğolistan’da komşu ülkelerin lehçelerinden farklı olarak Moğolca konuşulmaktadır ve Uygurca’dan üretilen bir alfabe kullanılmaktadır.
.