Zambiya

Afrika’nın güneyinde denize kıyısı olmayan Zambiya, Angola, Namibya, Botscana, Zimbabve, Mozambik, Malavi, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşan ülkenin başkenti Lusaka ve toplam yüzölçümü ise 752.614 kilometrekaredir. 13 milyona yakın nüfusu olan Zambiya’nın resmi para birimi Zambiya Kwachası’dır. Her ne kadar Ekvator’a yakın olsa da ülkede üç ayrı mevsimin görüldüğü söylenebilir. En soğuk ve kurak mevsimin mayıs – ağustos arasındaki dönem olduğu Zambiya’da bu aralıkta sıcaklıklar 16 – 27 santigrat derecedir. Ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında sıcaklıkların yükseldiği ülkede ortalama 27 – 32 santigrat derece görülmektedir.

Türkiye ile arasında saat farkı bulunmayan Zambiya’nın İngiltere’den ayrılarak tam bağımsızlık ilan ettiği tarih 24 Ekim 1964’tür. Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilen Zambiya’da anayasa ise 2 Ağustos 1991 tarihinde kabul edilmiştir. Merkez, Copperbelt, Doğu, Luapula, Lusaka, Kuzey, Kuzey Batı, Güney ve Batı olmak üzere toplamda 9 eyaletten meydana gelen ülkedeki önemli şehirler ise şu şekildedir: Chipata, Kasama, Livingstone, Luanshya, Mufulira, Chingola, Kabwe, kitwe, Ndola ve Lusaka.

Ekonomisinin büyük bir bölümünü tarım ve ticaret oluşturan Zambiya’da en çok gelir getiren ürünler arasında mısır, yerfıstığı, türün, şeker, pamuk, lastik, tekstil, boru, tütün sanayileri ve patlayıcı madde yer alır. Ayrıca fildişi ve kauçuk ürünlerinin de önemli derecede gelir getirdiği ülkede en büyük ihracat ortakları ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya iken ithalat ortakları ise Almanya, ABD ve Suudi Arabistan’dır.

Her sene mart – nisan aylarında düzenlenen Kuomboka, haziran – ağustos döneminde gerçekleşen Kazanga (500 senelik bir geçmişi var), 24 Şubat tariginde düzenlenen Ncwala, ağustos ayındaki Likumbi Lya Mize, eylül – ekim dolunay dönemlerindeki Shimunenga, temmuz ayında gerçekleşen Umutomboko ve Livingstone Kültür ve Sanat Festivali, ülkenin en gözde etkinliklerinden sadece birkaçıdır.

Resmi dilin İngilizce olduğu Zambiya’da 30 civarında yerel dil ve lehçe kullanılmaktadır: Kaonda, Bemba, Lozi, Lunda, Luvale, Tonga ve Nyanja. Zambiya halkının %80’e yakını Putperest olmakla birlikte kalan kısım Müslüman ve Protestan’dır. Yılın her ayı ziyaret edilebilir bir iklimi olan ülkenin en çok ziyaretçi aldığı dönem nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Buna ek olarak Zambiya’da vahşi doğayı yakından gözlemlemek isteyenler Ekim – 15 Kasım arasındaki dönemi tercih etmelidir. 15 Kasım 15 Nisan arasındaki zaman aralığında da çok sayıda kuş izleme / gözlemciliği turları düzenlenmektedir.

Ana besininin mısır ve darı olduğu Zambiya mutfağı der demez akla ilk güveç yemekleri, kurutulmuş balık, maheu adındaki tatlı, Eagle, Mosi ve Zambezi Lager adındaki bira markalarıdır. Adını Zambezi Irmağı’ndan alan ülkede en çok ilgi gören doğal park alanları, en büyüğü olan Blue Lagoon Kafue, Lower Zambezi, Lochinvar, Nsumbu, North Luangwa, Victoria Falls (Dünyanın en büyük şelalelerinden biri) ve West Lunga’dır.