Niamey

Nijer’in başkenti ve aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Niamey ülkenin güneybatı kesiminde; Nijer Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Yıl boyunca canlı ve hareketli bir şehir olan Niamey, Nijer’in sadece ekonomik merkezi değil, aynı zamanda idari ve kültürel merkezi olma özelliğini de taşıyor. Her ne kadar Hausa ve Zarma gibi ulusal diller konuşulsa da resmi dilin Fransızca, resmi para biriminin de Batı Afrika Frangı (XOF) olduğu Niamey’e doğrudan ulaşmak isteyenler Diori Hamani Uluslararası Havalimanı’nı tercih ediyor.

Genelinde sıcak ve kurak iklimin etkilerinin görüldüğü Niamey’de en fazla yağış temmuz ve ağustos aylarında görülmekle birlikte eylül ve haziran ayları buraya gelmek için en uygun dönem olarak söylenebilir. Grande Mosque ya da diğer bir adıyla Büyük Camii’nin gezilecek yerler listesinde ilk sırada geldiği Niamey’in meşhur Maorey Katedrali de kesinlikle görülmeye değer. Ayrıca şehirdeki Franco – Nigerian Kültür Merkezi ve karşısındaki Ulusal Müze’yi gezerek şehrin tarihi ve kültürel geçmişi hakkında bilgi alabilirsiniz. Tam tamına 5 bin kapasiteli amfi tiyatro ve kütüphanesi ile dikkat çeken Oumarou Ganda Kültür Merkezi’nde zaman zaman düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz.

Yıl boyunca çeşitli yarış ve gösterilerin düzenlendiği Niamey Hipodromu, Nijer tarihinin eski sporları arasında bulunan güreş müsabakalarının olduğu Geleneksel Güreş Stadyumu, kano ile nehir turu yaparak ulaşabileceğiniz, sayısız su aygırının bir arada bulunduğu Boubon Adası ve Batı Afrika’nın en kapsamlı arkeolojik, tarihi ve folklorik eserlerinin sergilendiği Ulusal Müze ve Hayvanat Bahçesi de Niamey’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Pirinç ve çeşitli soslar ile yapılan yemeklerin baş tacı olduğu Nijer mutfağına özgü dumbou ve kilishi yemeklerini yerel restoranlarda, Fransaz ve İtalyan mutfaklarına özgü lezzetleri ise Le Pilier ve Namaste’de tadabilirsiniz. Batı Afrika’nın en geniş perakende sektörüne sahip olmasıyla ünlenen Niamey’den sevdiklerinize ve kendinize hediyelik olarak alabileceğiniz birden çok ürün mevcut. Özellikle 5 binin üzerinde tezgahın olduğu, oldukça hareketli bir pazar olan Grande Marche ile meyve – sebze hali olarak hizmet veren Petite Marche ve ahşap ürünleri ile ilgi gören Katako Marche’ı gezerek hediyelik eşya satın almanız mümkün.

Yaklaşık 1 milyon 303 bin nüfusu olan Niamey’in tamamını gezmek gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 5 – 6 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz. Türkiye’den direkt uçuşların olmadığı Nijer’in başkenti Niamey şehrine seyahat etmek isteyen bordo, gri ve yeşil pasaport sahibi her Türk vatandaşı Nijer vizesi almak durumundadır.