Yaounde

Kamerun’un başkenti olan Yaounde, 1.430.000 nüfusuyla Douala’dan sonra en büyük ikinci şehri konumundadır. Yaounde, ülkenin güney-orta kesiminde yer alan Nyong ve Sanaga nehirleri arasında, ormanlık bir plato üzerinde bulunmasıyla şehirde çok sayıda yeşillik görülmektedir. Yaounde, Kamerun’un diğer şehirlerine göre daha güvenli, temiz ve yüksek yaşam standartlarına ulaşmak için, idari yapı ve diplomatik hizmetler konusunda yoğunlaşmıştır. Bu sayede idari, hizmet ve ticari merkezi olmanın dışında ekonomi ve sermayesi bol olan bir şehir de olmuştur.

Yaounde ilk olarak; Fildişi için ticaret, tarım için de bir araştırma merkezi açmayı hedefleyen Alman tüccarları tarafından inşa edilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Belçika hükümeti şehri Almanlardan almış ve savaş sonrasında ise şehir Fransa’nın himayesi altına girmiştir. Bu nedenle de resmi dillerinin Fransızca olduğunu belirtmeliyiz.

Şehir merkezi içerisinde birçok otel, pazar, hastane, okul gibi yapıların bulunması yukarıda bahsettiğimiz gibi idari yapıların ne denli gelişmiş olduğunun birer örneğidir. Kamerun Sanat Müzesi ve Kamerun Ulusal Müzesi’ni ziyaret ederek bu yerin sanatı, kültürü, tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Muhteşem mimarisi ile Notre Dame de Victoires Katedrali, küçük bir hayvanat bahçesi olan Mvog-Betsi Hayvanat Bahçesi’ni de gezi listenize eklemelisiniz. Gece hayatı olarak oldukça hareketsiz ve gelişmemiştir fakat yine de birkaç seçenek bulacağınız yerler mevcuttur.

Şehirde büyük alışveriş merkezleri bulunmamakla beraber sokak pazarları vardır ve burada istediğiniz pek çok şeye ulaşmanız mümkündür. Şehir içi ulaşımın otobüsle sağlandığı bu şehirde halkın çoğu taksileri kullanmaktadır. Fakat şehir yürümeye elverişli olduğu için ve hali hazırda böyle bir imkân da varken yürüyerek gezmek sizler için daha kolay bir ulaşım yolu olacaktır. Eğer ki herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsanız, içerisinde müdahale edebilecek birçok hastane yer almaktadır ve bunlardan en büyüğü Yaounde Merkez Hastanesi’dir.

Tropikal ıslak ve kuru bir iklime sahip olan Yaounde’nin yıllık sabit sıcaklıkları sabittir. Ekvatorun yakınlarında bulunan bu şehir tahmin edildiği kadar sıcak değildir ve uzun dönem yağış almaktadır. Yaounde’de Mart-Kasım ve Temmuz-Ağustos aylarında iki ayrı yağışlı mevsim görülmektedir ve yine de bu bilgiyi göz ardı ederek her mevsim Yaounde’yi ziyaret edebilirsiniz. Yaounde’den önce Kamerun ülkesine gelmeli, sonrasında en büyük şehirleri olan Douala ve Yaounde’yi ziyaret etmelisiniz. Böylece hem kültürlenecek hem de yeni yerler keşfedeceksiniz.