Douala

Kamerun’un en büyük şehri olan Douala, aynı zamanda ekonomik, ticari ve kültürel bir merkezdir. Ülkedeki en büyük limana ev sahipliği yapan şehir ayrıca en büyük uluslararası havalimanını da içinde barındırmasıyla neden bu kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Wouri Nehri üzerine kurulu olan şehrin iki tarafı Bonaberi Köprüsü’ne bağlıdır ve kapladığı alan 210 km2’dir. 2018 yılı verilerine göre 2.768.400 nüfusa sahip olan Douala’nın yaklaşık 250 dil ve lehçesi vardır. Alman sömürgesi altında belli bir müddet kalan Douala, daha sonra Fransız ve İngiliz protestocularının eline geçmiştir. Ve bu nedenle resmi dilleri İngilizce ve Fransızca olan şehirde en çok Fransızca konuşulup bilinmektedir.

Çok fazla tarihi bir geçmişi bulunmayan Douala’nın kendi içerisinde yedi bölgeye ayrıldığından bahsedebiliriz. Akwa, Bassa, Bonaberi, Bonapriso, Bonanjo, Deido, New Bell ve bununla birlikte 120’den fazla mahalleye ev sahipliği yapmaktadır. Her bölgede her mahallede kendine ait bir özellik bulunmaktadır ve hepsine ulaşım sağlayarak gezip görebilmeniz mümkündür. Örneğin şehrin tarihsel görüntüsüne ulaşmak istiyorsanız Akwa bölgesini ziyaret etmelisiniz.

Ayrıca şehirde Alman, Fransız ve İngiliz mimari yapılarına rastlayabilir, her birinin inşa ettiği tarihsel yapılara bizzat yakından şahit olabilirsiniz. Bunların dışında; Douala Denizcilik Müzesi ve Doual’art gibi yerleri de keşfetmeye devam edebilirsiniz. Yerel pazarlardan ziyade büyük alışveriş noktalarına ulaşabileceğiniz gibi yerlilerin yaptığı ürünleri de hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz. Ayrıyeten barların, gece kulüplerinin seçenekli olması, gece hayatı açısından rağbet gören yerlerden birisi olmakla dikkat çekmektedir.

Douala’da diğer ülkeler gibi güzelliklerinin yanı sıra bir takım sorunları da içerisinde barındırmaktadır. İçme suyu oldukça zayıf olan şehirde, yer altı su kaynakları kullanılmaktadır. Tek kaynağının bu olması ve şehrin büyümesi nedeniyle yeraltı kaynakları da bozulmakta olup güvenli, sağlıklı, kokusuz bir içme suyu elde etmek zorlaşmaktadır. Günümüzde bu sorunun hala devam ettiği tam olarak bilinmese de Belediye Meclisleri tarafından bazı önlemler alındığı kanıtlanmıştır. Fakat yine de şehirde sağlık personellerinin beceri ve yetkinliği, sağlık kurumlarındaki duyarlılık, muayene ve tedavi ekipmanları tam olarak yeterli konumda değildir.

Kamerun’daki diğer şehirlere nazaran ulaşım konusunda gelişmiş bir yola sahip olduğu aşikârdır ama yine şehirdeki ihmal ve yolsuzluk yüzünden yollar azalmıştır ve yenilenmesi için çaba gösterilmiştir. Bu olumsuzlar haricinde, şehirde bulunan Douala Uluslararası Havaalanı’na doğrudan İstanbul, Paris ve birçok Avrupa şehrine uçuşlar olması nedeniyle önemini artırmaktadır.

Douala tropikal muson iklimine hâkimdir ve yıl boyunca yağış görülmektedir. Yağışların az olduğu ve sıcaklıkların yüksek olduğu dönem Temmuz-Eylül ayları arasıdır. Kurak dönemin yaşandığı dönem ise Ekim-Nisan ayları arasındadır ve tercihinize bağlı olarak istediğiniz bir dönemde Douala’yı ziyaret edebilirsiniz. Bahsettiğimiz olumsuzluklar sizi yanıltmasın ve Kamerun’a yolunuzun düştüğünde bu şehre de muhakkak uğramayı unutmayın.