Gine, resmi adı ile Gine Cumhuriyeti, Batı Afrika’da yer alan ülkelerden birisidir. Atlas Okyanusu kıyısında sahili bulunan Gine’nin kapladığı toplam alan 245.857 km2’dir ve birçok komşu ülkesi ve nehirlerden oluşan zengin bir coğrafi yapısı vardır. Ülkenin komşu ülkelerinde; kuzeyde Senegal, Gine Bissau, güneyde Sierra Leone, Liberya, doğuda Mali, Fildişi Sahili, batıda Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Conakry olurken, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Nimba Dağı da ülkenin en yüksek noktasını oluşturur. Gine’nin doğu ve kuzey kesimlerinde bulunan ovalarını, Afrika Kıtası’nın önemli nehirlerinden biri olan Nijer Nehri sulamaktadır. Ayrıca Gambiya Nehri ve Senegal Nehri’de ülkede bulunan kaynak nehirlerden birkaçıdır.
Gine’nin 2014 yılındaki verilere göre 10.628.972 nüfusa sahip olduğu belirlenmiştir ve halkın çoğunluğu başkent Conakry’de yaşamaktadır. Yirmiden fazla etnik gruba ev sahipliği yapan Gine’nin en önemli ve en yaygın olan etnik grubunu %40 ile Fulbeler oluşturmaktadır. Diğer yaygın iki grup ise; %30 ile Malinkeler olurken, Susular %20’sini oluşturur. Bu önemli üç grup dışında Kpelleler, Kissiler, Lomalar ve Bagalar gibi topluluklarda burada yaşamaktadır. Etnik grupların fazla olmasından dolayı ülkede 40 farklı dilin konuşulduğuna şahit olabilirsiniz. Resmi dil olarak Fransızca kabul edilmiştir ve ulusal dil olan Fulanice ise halk tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkenin genelinde birinci sırada İslam dini, ikinci sırada Hristiyan dini inancı hâkimdir.
Fransız sömürgesinin egemenliği altına girmeden önce pek çok krallık ve imparatorluk burada yaşamaktaydı. 12. yy da Susu Krallığı, 13.yy da Gana Krallığı hâkimiyet kurarken daha sonraki yıllarda ise Mali İmparatorluğu, Songhay İmparatorluğu hâkimiyetini sürdürmeye devam etmiştir. Bu imparatorluklar Fulbeler tarafından uzaklaştırılmış ve Fransa’nın sömürgesi altına girene kadar Fulbeler belli bir müddet egemenlik kurmuşlardır. Fransa’dan önce Portekizli tüccarlar, Gine kıyısına gelen ilk Avrupalılar olması sebebiyle önemli bir adım sayılmakta ve Portekizli denizci Antonio Fernandes tarafından yapılan gözlemler sonucu Gine hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmuştur.
Gine tropikal bir iklime sahiptir ve bölgesel olarak değişmekte olduğu gözlemlenmiştir. Kıyı kesimlerde sıcak ve nemli bir iklim söz konusu iken ülkenin genelinde Muson yağmurları yaşanmaktadır. Yağışlar, şiddetli fırtınalar, gök gürültüsü ve Alize rüzgârları eşliğinde görülmektedir. Bu yağmur sezonlarının başlangıcı Nisan ayı olurken, bitişi ise Kasım ayıdır. Gine’yi ziyaret etmek isteğiniz de bu dönemler dışında herhangi bir zaman diliminde gidebilirsiniz.
Gine seyahat yolculuğunuzda öncellikle dikkat etmeniz unsurlara değinelim. Ülkede sağlık hizmetlerinin sınırlı olmasıyla beraber musluk suları da pek hijyenik değildir. Suç oranı birçok ülkeye oranla daha azdır fakat yine de gezerken çantanıza, valinize sahip çıkmanızda fayda var. Özellikle vücudunuzda dövme ya da piercing varsa, bu görünen yerleri kapatacak kıyafetleri tercih etmelisiniz. Bu tarz durumlara dikkat ettiğiniz sürece pek sorun yaşamazsınız.
Ayrıca bu sorunlar dışında değinmemiz gereken güzelliklerden de kısaca bahsedelim. Ülkenin başkenti olan Conakry şehrinde bulunan Iles de Los, Atlas Okyanusu’nu saran bir yerdir ve palmiye ağaçları ile görülmeye değer bir güzelliktir. Ormanlık alanları, farklı ağaç tür ve çalılıkları ile Yukarı Nijer Ulusal Park, vahşi yaşamıyla sizleri adeta büyüleyecektir. Fouta Djallon Yaylası’nın yemyeşil manzarasını görünce, huzur ve sakinliği bir arada bulabilirsiniz.