Gana

Gana, resmi adıyla Gana Cumhuriyeti Batı Afrika’da bulunan ülkelerden biridir. Atlas Okyanusu’nun kıyısında bulunan ülkenin başkenti Acra olup, halkın çoğunluğu sahil kesimlerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Gine Körfezi ve Atlantik Okyanusu ile çevrili olan Gana ülkesi, 238.535 km2 bir alanı kaplamakta ve birçok komşusu bulunmaktadır. Bu komşular arasında; güneyde Gine Körfezi ve Atlantik Okyanusu, batıda Fildişi Sahili, kuzeyde Burkina Faso, doğuda Togo’dur. Komşularına göre coğrafi olarak oldukça alçak bir konumda bulunan Gana topraklarının yarısından fazlası 150 metrenin altındadır. Buda yağışların olduğu dönemlerde sel felaketlerinin görülmesinin en büyük nedenlerinden biridir.

Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan Gana, içerisinde birçok etnik grubu barındırır. Bu etnik gruplardan en önemlisi ve en kalabalık olanı Akanlar’dır. Bunun dışında; Dagomba, Eve, Ga, Gurma ve diğerleri etnik grubu oluşturur. Ayrıca Avrupalılar, Çinliler ve Lübnanlılardan oluşan diğer topluluklar da bu ülkede yer almaktadır. Çok fazla etnik gruba ev sahipliği yapması nedeniyle ülkede 79 farklı dil konuşulmaktadır. Resmi dil İngilizce olurken yerel dil ise Akan’dır.

Ülkenin son zamanlarında Fransızca dili de önem kazanırken diğer konuşulan diller de şunlardır; Eve, Abron, Farefare, Dagbani, Dangme, Ga, Konkomba ve Hausa. Ülkede genel hâkim olan din Hristiyanlıktır ve mezheplere göre nüfusun yüzdelik dağılımı sırasıyla şu şekilde gitmektedir: %28,3 Pentacosizm, %18,4 Protestan, %13,1 Katolik ve %11,4’ü ise diğer Hristiyan mezhepler. Bu mezheplerin yanı sıra İslam ve yerel Afrika dinlerine de inananlar bulunmaktadır.

Gana’nın tarihine baktığımızda pek çok büyük krallıkların ve imparatorlukların burada bulunduğunu görüyoruz. Dagomba Krallığı, Mamprusiler, Gonjalar ve Bano Krallığı bu bölgelerde kendi krallıklarını ilan ederek çok fazla sayıda kültürel çalışmalara imza atmışlardır. Bu krallıklara Ashanti Krallığı’nın, Birleşik Krallık ile karşı karşıya gelmesi sonucunda son verilmiş ve bu dönemde Gana ülkesine ‘’Altın Sahili’’ ismi verilmiştir. Bunu ülkede oldukça zengin maden yataklarının bulunmasına ve bunların en önemli parçasını ise altın madeni olmasına borçludur.

Bu krallıklardan sonra Avrupa ile temasa geçilmiştir ve ilk olarak Portekizli tüccarlar ayak basmıştır. Devamında Danimarka’dan, İsveç’ten, Hollanda’dan, Britanya’dan, Fransa’dan ve daha birçok Avrupalı vatandaşı onu takip etmiştir. Bağımsızlığını kazanmadan önce Kwame Nkrumah önderliğinde kurulan bir takım harekâtlar gerçekleşmiştir ve başbakan olarak seçilmiştir. Ayrıca her ay 21 Eylül’de Kwame Nkrumah Anma Günü düzenlenmektedir.

Gana, tropikal bir iklime sahiptir ve bölgesel olarak farklılık göstermektedir. Güneyde; daha nemli ve yağışlı, kuzeyde kurak ve yok denecek kadar az yağış vardır. Kuzeydoğu bölgesinde Harmattan rüzgârları görülürken, güneybatı bölgesinde ise yağışlı bir hava hâkimdir. Yer yer değişkenlik gösteren Gana ülkesini her mevsimde ziyaret edebilirsiniz. Fakat Aralık-Ocak aylarında daha az yağış alması nedeniyle bu tarihte rahatlıkla gidebilirsiniz.

Gana’da birçok etnik grup ve toplulukların bir arada bulunması, kültürel anlamda zenginliğini fazlasıyla artırmıştır. Sadece kültürel değil tarihi, misafirperverliği, doğa güzellikleri, vahşi yaşamı, plajları ve canlılığı ile de zenginliğini korumaktadır. Ülkenin en büyük ve başkenti olan Accra’da, samimi insanların yanı sıra güvenilir olmasıyla çok keyif alacağınız bir gezi yaşayabilirsiniz. Accra şehrinde bulunan Labadi Plajı, en popüler plajlardan birisidir ve burada her tarzda müzik çalabilir aynı zamanda bu çalan müziğe eşlik eden birçok grup görebilirsiniz.

Kültürel açıdan en önemli noktalardan biri olan Cape Coast, bir balıkçı kasabasıdır. Cape Coast kasabasında bulunan Kakum Milli Park’ında ise harika günlük geziler yapabilirsiniz. Ulusal Gana Müzesi sizlere etnografik çeşitlilik sunarken, Elmina Kalesi ise UNESCO tarafından Dünya Mirası Anıtı olarak listeye eklenmiştir. Gana’yı ziyaret ederek hem bu zengin kültürü yakından takip edebilirsiniz hem de sıcak, samimi insanları ile bir bağ kurarak eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz.