Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Zonguldak, limanlarıyla ünlü bir şehir. Deniz ticaretinde oldukça gelişmiş olan Zonguldak, aynı zamanda zengin taş kömürü madenlerine sahip. 3 bin 310 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklar üzerinde yapılan son nüfus sayımına göre 600 bine yakın insan yaşıyor. Nüfusun 360 bin kadarı şehirlerde, geri kalan 240 bini de kırsal bölgelerde ikamet ediyor.
Zonguldak’ın tarihi Milattan Önce 2500’lü yıllara uzanıyor. İlk olarak Hattilerin hüküm sürdüğü topraklara daha sonra Hititler yerleşmiş. Milattan Önce 7. yüzyılda Friglerin boy gösterdiği topraklar, 500 sene sonra Persler’in eline geçmiş. Daha sonra da Büyük İskender komutasında Makedonyalılar bölgeye hakim olmuş. Pers şatrapı Mithridates tarafından kurulan Pontus Devleti’nin bir parçası olsa da Milattan Sonra 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu Pontus Devleti’ni yıkmış. 300 yıl sonra Roma’nın da ikiye bölünmesiyle bölge Bizans topraklarının sayılmış. 1084’te Anadolu Selçuklu ordusu tarafından fethedilen topraklarda ilerleyen tarihte Cenevizliler ve Candaroğulları hüküm sürmüş. Son olarak da 1460 senesinde Fatih Sultan Mehmet sayesinde Osmanlılara dahil olmuş.
Karadeniz ikliminin koşullarına maruz kalan Zonguldak yılda ortalama 1113 mm yağış alıyor. Temmuz ve ağustos ayları ortalama 22 C dereceyle yılın en sıcak zamanlarıyken, Ocak’ta ise hava sıcaklığı -7 C derecelere kadar iniyor.
Karadeniz’e kıyısı olan şehir, doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkıyor. 1870’li yıllarda Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından inşa ettirilen Halil Paşa Konağı, 1989’da Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak müzeleştirilmiş. 1998’de hizmete açılan yapı, Ereğli Müzesi adıyla da biliniyor. Roma İmparatorluğu tarafından Milattan Önce 79 yılında yıkılan Filyos, yeniden kurulmuş ve Milattan Sonra 5. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş. İşte Tieion Antik Kenti ve Filyos Kalesi’nde o dönemin hikayesini keşfedebilirsiniz. Zonguldak’ta mutlaka gitmeniz gereken son yer ise Kozlu Ilıksu Kaplıcası. Birçok derde deva olan sularıyla Ilıksu Kaplıcası, termal kaynak potansiyeli açısından Avrupa’nın da zirvesinde yer alıyor.
Zonguldak gece hayatı, tıpkı diğer Karadeniz şehirlerinde olduğu gibi cansız geçiyor. Kozlu’nun sahil kesiminde bulunan birkaç barın yanı sıra kent merkezinde Zonguldak Sea Club ve Okyanus Takoz Cafe Bar hizmet veriyor. Gece hayatı kadar tatsız geçmeyen festivaller ise şehre renk getiriyor. Yıl boyunca 12 festival ve şenlik düzenleniyor. Bunlardan en önemlileri ise; Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali ve Hamsi Festivali.
Zonguldak’a ulaşmanın en kolay yolu otobüs olsa da uçakla da seyahat edebilirsiniz. Ankara, İzmir ve İstanbul’dan Zonguldak Havalimanı’na direkt uçuşlar düzenleniyor. Ülkemizin diğer illerinden de aktarmalı seferler bulabilirsiniz. Otobüsle gelecekler içinse Türkiye’nin neredeyse her yerinden Zonguldak’a sefer düzenleniyor. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma araçları; belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve dolmuşlar. Yeri geldiğinde taksiler de pratik çözümler sunuyorlar.