İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Niğde, Aksaray, Konya, Nevşehir ve Kayseri illerine komşu. Güneyde Bolkar Dağları’yla Mersinden, doğu ve güneydoğuda da Aladağlar’la Adana’da ayrılıyor. 7 bin 312 metrekare alan üzerine yayılmış kent 1.229 metre rakımda yer alıyor. 2016 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Niğde’de 345 kişi yaşıyor. Bunların 189 bini şehirde, 156 bini de kırsalda ikamet ediyor.
Tarihi milattan önce 7 binli yıllara dayanan Niğde, Hititler döneminde Tabal Torakları adıyla anılıyormuş. Eski adı Nahita veya Nakita olduğu düşünülüyor. Bu isimler de ilk kez İbn Bidi’de rastlanmış. 19. yüzyılda Damat İbrahim Paşa, Niğde kalelerinin ve muhafızlarının hakkının Nevşehir’e vermiş. 1849’da sancak merkezi olan kent 1892 ve 1903’te Konya vilayetine bağlanmış. Milli Mücadele Dönemi’nde düşman işgaline uğramamış olması ve bir iki cılız ayaklanma dışında eylem yaşanmaması, Niğde’nin sessiz, sakin bir şehir olma yapısını güçlendirmiş.
Step iklim kuşağında bulunan Niğde’ye yılda ortalama 338 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığı ortalama 21 C dereceleri bulurken, bir tek ocak ayında sıcaklık ortalama sıfırın altına düşüyor.
Çok fazla savaşın olmamasından kaynaklı olarak zarar da görmeyen Niğde, tarihi yapılarını korumayı başarmış. Örneğin 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen Niğde Kalesi buna bir örnek teşkil ediyor. Doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Niğde’de Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları’na da gidebilirsiniz. Niğde’nin tarihini öğrenmek, geçmişten günümüze kadar bu topraklar üzerinde uygarlıklarını sürdürmüş topluluklardan izler görmek istiyorsanız, Niğde Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Buradaki mezarlardan biri dışında diğerleri birbirine benziyor. Niğde’de gezebileceğiniz diğer yerle ise şu şekilde; Köşk Höyük, Saat Kulesi, Gümüşler Manastırı, Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Külliyesi ve Tyana Ören Yeri.
Niğde’nin geceleri yaşayan bir şehir olduğunu söylemek oldukça zor. Disko veya gece kulübü bulamayacağınız şehirde arkadaşlarınızla sohbet edip bir şeyler içmek isterseniz Nezih Bar, Casablanca Bistro & Pub veya Henry Jones’a gidebilirsiniz. Festival anlamında da genellikle yöresel bir anlayışa sahip Niğde’de yılda 4 festival düzenleniyor. Haziran ayında Cadı Çayı Kültürel ve Yöresel Yayla Şenliği, temmuz ayında Tyana Kültür ve Turizm Festivali ile Darboğaz Kiraz Festivali, ağustos ayında ise Sıla-i Rahim ve Ayran Şöleni düzenleniyor.
Niğde’ye seyahat etmek isteyenlerin kullanabileceği en kolay ulaşım şekli kesinlikle otobüs. Yolculuğunu uçakla gerçekleştirmek isteyenler, kentte havalimanı bulunmadığı için Adana’ya veya Nevşehir’e gelip, buradan karayoluyla Niğde’ye geçmeleri gerekiyor. İki havalimanından direkt Niğde’ye giden otobüs bulunmadığı için önce kent merkezine gitmeniz gerekiyor. Ulaşım olanakları açısından pek fazla gelişmemiş olan Niğde’de toplu taşıma aracı olarak en çok otobüs ve minibüsler kullanılıyor. Taksiler de, özellikle bölgeye yabancı ziyaretçiler için sağlıklı bir seçenek oluşturuyor.