Milas

Kuzeyde Aydın’a bağlı Söke, Çine ve Koçarlı ilçeleri; doğuda Muğla merkez ilçesi ve Yatağan, batıda Bodrum ile komşu olan Milas, 235.224 kilometrekarelik bir arazi üzerinde yer alıyor. 2018 sayımına göre, 139 bin 446 kişilik nüfusa sahip olan Milas, Bodrum ve Fethiye’den sonra Muğla ilinin en büyük üçüncü ilçesi oldu.

Milas’ın 5 bin yıldan fazla bir süredir yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Antik çağlardaki adıyla Mylasa’da yapılan son arkeolojik kazılar, kentin M.Ö. 1 yüzyıldan itibaren yaşam alanı olduğunu gösteriyor. Milas’ta günümüze ulaşmış İasos, Labranda, Herakleia ve Euromos ile birlikte toplam 27 antik kentin kurulmuş olduğu biliniyor. En parlak dönemini başkentlik yaptığı Karina Uygarlığı ve Menteşe Beyliği dönemlerinde yaşayan Milas; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giriyor. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından Muğla’ya bağlanarak ilçe statüsü kazanıyor.

Akdeniz ikliminin görüldüğü Milas, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı oluyor. Etrafı dağlar ve denizle çevrili olan Milas’ta, poyraz ve karayel yazın havanın çok sıcak; kışın dondurucu ayaz hissedilmesine yol açıyor. Bölge halkının temel geçim kaynağı ilçe merkezinde balıkçılık başta olmak üzere el işleri, oymacılık ve halıcılık olurken köyde tarım, hayvancılık ve ipek böceği dokumacılığı şeklinde sıralanıyor.

Yemyeşil doğası, pırıl pırıl denizi ve muazzam zenginlikteki tarihiyle Milas, her yıl yerli yabancı turistlerin akınına uğramaya devam ediyor. Günümüze kadar ayakta kalabilen tek mezar anıtı Gümüşkesen Mezar Anıtı, Dünya’nın 7 harikasından biri olarak gösterilen Halikarnas Mozolesi’nden (Halicarnassus Mausoleum) ilhâm alınarak yapılmış minyatür bir mezar. “Baltalı Kapı” adıyla bilinen kapı kemeri, kent surlarından günümüze ulaşan en eski kalıntı. Menteşoğulları tarafından yapılan Firuzbey Camii, kent merkezinde yer alıyor. Çoğu 19. yüzyılda yapılmış Tarihi Milas Evleri, muhteşem mimarisiyle görülmeye değer.

Yılın her vakti yamaç paraşütü yapabileceğiniz Ören’de, paraşüt atlama pisti 640 metre yükseklikteki Kocadağ zirvesinde bulunuyor. Trekking yapmak isterseniz Ören ve Bafa Gölü kıyıları tam size göre! Eski adı bir efsaneden gelen Boğaziçi (Bargliya), bölge halkının tamamına yakının balıkçı olduğu; kuğuları, pelikanları ve flamingoları ile âdeta bir kuş cenneti.  Tuzla, İncirliin Mağarası ve Gökçeler kanyonu da görülmeye değer yerler arasında.

Bodrum ve Marmaris kadar canlı bir gece hayatı olmasa da, Milas’ta da geceleri geç saatlere kadar eğlenmeniz mümkün. Milas Zeytin Hasat Şenliği, Milas Festivali ve Uluslararası ZurnaZen Festivali bölgede öne çıkan festivallerden. Dilerseniz Marmaris merkezdeki festivalleri de tercih edebilirsiniz.

Milas; Ankara’dan 687 km, İstanbul’dan 747 km ve İzmir’den 200 km uzaklıkta yer alıyor. 10 kilometre mesafe ile Milas’a en yakın havalimanı Bodrum’da bulunuyor. Çevre illerden Aydın, İzmir, Denizli ve Antalya başlangıç ya da varış noktanız olacaksa karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca büyükşehirlerden Milas’a direkt otobüs seferleri de var.