Kuzeyde Ula, batıda Kerme Körfezi ve Reşadiye Yarımadası, doğuda Karadağ ile komşu olan Bozburun’un güneyinde ise Akdeniz bulunuyor. Muğla ili ve Marmaris ilçesine bağlı olan bu yarımada, konum itibariyle Datça ile birlikte anılıyor. Akdeniz bölgesindeki bu ilk büyük liman kentinde 2018 verilerine göre 2089 kişi yaşıyor. Bozburun bu bölgede; Orhaniye, Hisarönü, Turgut, Bayırköy, Selimiye, Söğüt, Taşlıca ve Kızılger gibi beldeleri ve köyleri ile birlikte yer alıyor.
Eski adı Tymnos (Tinos) olan Bozburun yerleşkesi, Antik dönemden bu yana birçok medeniyete mesken olmuş. Ayrıca, Bozburun’un kuzeydoğusunda yani günümüzdeki Asar Tepe yerleşkesinde, adı “kum halkı” anlamına gelen Larymna adlı yerleşim yeri kurulduğu biliniyor. Dalgıçlar tarafından bulunan amforalar, Bozburun’un önemli bir ticaret limanı olduğunu kanıtlıyor. Yakın zamana kadar Drahya’ya bağlı Bosprina yerleşim yeri olarak anılan Bozburun, Anadolu fethinden beri, Türkmenlerin yurdu olmaya başlıyor. Bozburun, belde belediyesi olacağı 1992 yılına kadar belde olarak varlığını sürdürdü.
Bozburun’un küçük bir tatil beldesi olmasına karşın dünyaca ünlenmesinde, “geleneksel yelkenliler” olarak da bilinen ‘gulet’ imâlatında küresel pazara oynamasının etkisi büyük. Yaklaşık 35 tersane ve 18 tekne atölyesinde imâl edilen guletleri, Bozburun’un her bir yanında görmeniz mümkün. Halkın en önemli geçim kaynakları arasında balıkçılık da önemli bir yer tutuyor. Yılda ortalama 125 ton balığın avlandığı bölgede, 98 balıkçı teknesinin olduğu biliniyor. Denizle bütünleşen çam ormanları ve endemik bitki çeşitleri içinde bulunan Datça-Bozburun Yarımadası, etrafı yemyeşil dağlarla çevrelenen Marmaris Milli Parkı içinde yer alıyor. Akdeniz ikliminin etkisiyle yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçiyor.
Her tarafı tarih, her tarafı doğa harikası olan bu tatil beldesi sizi ağaçlardan yayılan portakal ve limon kokuları eşliğinde dinginliğe davet ediyor. Denizin ortasındaki kumdan kanalı sayesinde denizin içinde yürümeyi olanaklı kılan Kız Kumu Plajı, Orhaniye-Marmaris Bozburun Yolu üzerinde yer alıyor. Cam gibi pırıl pırıl bir denizde yüzlerce türdeki balıkların eşliğinde unutulmaz bir yüzme deneyimi yaşayacağınız bir diğer yer ise Akvaryum Koyu!
Uluslararası Bozburun Gulet Festivali ve Bozburun Kano Şenliği bölgedeki en eğlenceli festivaller arasında gösteriliyor. Eğer bu sizi “kesmeyecekse”, Marmaris’teki ve Fethiye’deki festivallere de gidebilirsiniz! Kalabalık ve gürültülü mekânların aksine, yeşilin ve mavinin iç içe geçtiği sâkin ve huzurlu bir atmosferde bulunan bar ve restoranlarda eğlence hayatı sürüyor. Ancak hatırlatalım, burada mekânlar biraz erken kapanıyor!
Bozburun’a hem hava, hem kara hem de deniz yoluyla ulaşmanız mümkün. Dalaman Havalimanı, 90 kilometre ile bölgeye en kısa mesafedeki havaalanı. İndikten sonra şehir merkezine giden otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüsle gelecekseniz Marmaris otogarında inip Marmaris-Bozburun minibüslerine binmeniz gerekiyor. Bozburun’dan Armutalan, İçmeler ve Beldibi yönüne giden minibüs seferleri de bulunuyor. Katamaran seferleri ile Marmaris-Rodos; hidrofil tekne seferleri ile Bodrum-Çamlık güzergâhından da bölgeye ulaşabiliyorsunuz.