Muğla’ya bağlı Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye ilçelerinin ve Denizli’ye bağlı Çameli ilçesinin arasında kalan Dalaman, Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biri olarak yer alıyor. 2018 nüfus sayımına göre, 41.351 kişilik nüfusuyla, Muğla’nın 9. büyük ilçesi. 752,780 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçe arazisinin yarısından fazlası ormanlık, yüzde 65’i ise dağlık alandan oluşuyor.
Lukkalılardan Leklere, Solymoslulardan Kavalılara, Perslerden Helenlere, Atinalılardan Romalılara, Araplardan Bizanslılara ve Mentişeoğullarından Osmanlılara birçok uygarlığın mesken yeri olan Dalaman yerleşkesi, Likyalılar döneminde Likya; İranlılar döneminde Karia; Osmanlılar egemenliğinde Hıdıvi Paşa adıyla biliniyordu. Dalaman, 1983’te bağlı bulunduğu Köyceğiz ilçesinin Dalaman ve Atakent beldeleriyle birleşmesi sonucunda ilçe statüsüne kavuştu.
Akdeniz ikliminin görüldüğü Dalaman’da, kışlar ılık ve yağışlı; yazları sıcak ve kurak geçiyor. Dalaman’ın dört bir yanı Kızılçam, Okaliptüs, Meşe, Sandal ve ekonomik değeri yüksek olan Sığla ağaçlarıyla bezeli. Kapıdağ Yarımadasında yer alan Hurmalı ve Sarsala koyları arasında yer alan Dalaman size, bol oksijenli hava, eşsiz güzellikteki doğa yürüyüşü, bol enerji vaad ediyor. Geleneksel düğünleriyle ünlü Muğla’nın kültürel yapısını gözlemlemek için Dalaman’daki bir düğüne katılabilirsiniz.
Roma ve Bizans kalıntılarının izini Hippokome Antik Kenti’nde ve Likya kalıntılarının izini kaya mezarların olduğu Oktapolis Antik Kenti’nde rastlayabilirsiniz. Fethiye ile Marmaris arasında bulunan Dalaman Çayı 229 kilometre uzunluğa sahip. Tabii burada rafting yapmak bir âdet haline gelmiş. Dalaman gezinizin olmazsa olmazı tekne turu! Eşsiz koylarını keşfe çıkacağınız Dalaman, bâkir doğası, muhteşem koy ve kanallarıyla sizi büyüleyecek. Kleopatro Hamamı ve Asma Eski Köprü Tarihi ya da diğer adıyla Ak Köprü görülmeye değer yerler arasında başı çekiyor.
Dalaman’ın İran egemenliğine girdiği dönemdeki adı olan Karia, günümüzde “Kariaultra” adında düzenlenen hem spor hem de tatil yapacağınız bir etkinlikte yaşatılıyor. Büyük bölümü Dalaman’ın muazzam doğasında geçen parkur rotasını Google Haritalar üzerinden inceleyebilmeniz mümkün. Uzun vadedeki hedefi Karia yerleşkesinde basılmadık, pedallanmadık alan bırakmamak olan bu etkinlik, Dalyan’da sonlanıyor. Dalaman Kültür, Turizm, Sığla ve Kaplıca Festivali ile Milyonfest Dalaman bölgede öne çıkan diğer festivaller arasında yer alıyor.
Dalaman, İstanbul’dan yaklaşık 848 km; Ankara’dan 676 km; İzmir’den 291 km; Antalya’dan 245 km uzaklıkta yer alıyor. Hem Ege bölgesindeki hem de Antalya’daki turistik yerlere yakınlığından dolayı ilçeye bir havaalanı inşa edilmiş. Dalaman Havaalanından indikten sonra gitmek istediğiniz beldenin HAVAŞ veya Muğla Belediyesi Toplu Taşıma (MUTTAŞ) otobüs seferlerine binebilirsiniz. Ayrıca Dalaman Havalimanı’ndan Dalyan, Göcek, Köyceğiz, Fethiye, Ölüdeniz, Marmaris, Kaş, Datça ve Kalkan gibi ilçelere direkt otobüs seferleri bulunuyor. Eğer havaalanından değil de il merkezinden Dalaman’a gidecekseniz MUTTAŞ’ın Muğla-Dalaman ve Fethiye-Dalaman otobüslerine binebilirsiniz. Özel aracınızla gelecekseniz yaklaşık 86 km uzaklıktaki Muğla-Dalaman yolculuğunuzu daha konforlu bir yolculuk yapacağınız âşikar!