Toplamda 8858 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan Mardin; Midyat, Mazıdağı, Merkez, Derik, Ömerli, Nusaybin, Yeşilli, Dargeçit ve Kızıltepe olmak üzere 10 ayrı ilçeden meydana geliyor. Yaklaşık 3 bin sene önce ilk yerleşimin başladığı düşünülen Mardin’de Paleolitik Çağ ve Cilalı Taş Devri’nde de yerleşimin olduğuna dair birtakım bulgulara rastlanılmış. 2016 yılı istatistiklerine göre 800 bine yakın nüfusu olan Mardin’de geçmiş yıllardan bugüne Akkoyunlular, Karakoyunlular, İlhanlılar, Anadolu Selçuklular ve Eyyubiler gibi pek çok medeniyet de hüküm sürmüş.
Medeniyetler beşiği olarak da adlandırılan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en turistik şehirlerinden de biri aynı zamanda. Gösterişli kilise ve manastırları, camileri, ilginç mimarileri ve dahası ile her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında olan Mardin’in tamamını gezme gibi bir düşünceniz varsa eğer seyahatinizi en az 3 – 4 gün olarak ayarlamanızı öneriyoruz. Şehrin en sembolik yapısı olarak öne çıkan ve tarihi 1600 yıl öncesine kadar uzanan Mardin Kalesi, ayrıca “Kartal Yuvası” olarak da adlandırılıyor. 10. yüzyıldan bugüne halen daha ayakta kalmayı başaran Mardin Kalesi’ni gezdikten sonra yönünüzü hemen alt kısmındaki Zinciriye Medresesi’ni görmeye gidebilirsiniz.
Şehir merkezine sadece 5 km mesafedeki Deyrulzafaran Manastırı’nı ilginç kılan en önemi özelliği halen daha Süryaniler tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor olması. Süryanilerin “güneş tapınağı” olarak inşa ettiği Deyrulzafaran’ın içini gezdikten sonra Kubbeli Kilise, Azizler Evi ve Meryem Ana Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Mardin denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Zinciriye Medresesi de 138’te inşa edilmiş olmakla birlikte tüm Mezopotamya Ovası’na hakim manzarası ile de gelenleri büyülüyor.
Güneyinde Suriye, kuzeyinde Batman ve Diyarbakır, doğusunda Şırnak ve Siirt, batısında ise Şanlıurfa ile sınırlarını paylaşan Mardin, İstanbul’dan 1448 km, Ankara’dan 1027 km ve İzmir’den de 1444 km uzaklıkta bulunuyor. Çayları, ovaları ve heybetli dağları ile doğa tutkunlarını da fazlasıyla cezbeden Mardin’de her bütçeye uygun bir konaklama tesisi bulmak mümkün. Genelinde Akdeniz ve karasal iklimlerinin etkilerinin görüldüğü Mardin’de kışlar çok soğuk, yazlar ise çok sıcak geçtiği için seyahatinizi ilkbahar ya da sonbahar aylarına denk getirmenizde fayda var.
Medeniyetler beşiği Mardin’e Türkiye’nin her yerinden otobüs seferi bulmak mümkün. Tabii özel aracıyla Mardin’e geleceklerin de komşu iller olmadığı müddetçe uzun araba yolculuklarını göze almaları gerekiyor. Demir yolu ile ulaşımın mümkün olmadığı Mardin’e uçakla gelmeniz mümkün. Ankara, İstanbul ve İzmir’den düzenli olarak direkt uçuş seferlerinin gerçekleştiği Mardin Havalimanı’na vardıktan sonra dilerseniz araç kiralayabilir dilerseniz de taksiyle yaklaşık 20 km’lik bir yolculuk yaptıktan sonra merkeze varabilirsiniz. İstanbul’dan 1 saat 55 dakika, İzmir’den 1 saat 55 dakika ve Ankara’dan da 1 saat 25 dakikada Mardin’e varmanız muhtemel.