“Kayısı Cenneti”, “Medeniyetler Şehri” Malatya, esasında gastronomi alanındaki zenginliği ve sunduğu imkanlarla da öne çıkan bir şehir. Bunun yanı sıra tarih boyunca Kral ve İpek yollarının üzerinde kurulu olduğu için ticari açıdan stratejik bir konuma sahip olan Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer almakla birlikte 13 ilçeye ev sahipliği yapıyor. 20 Nisan 1924 tarihinde “il” statüsüne kavuşan şehir özellikle son 10 yılda büyük bir gelişme kaydetmiş ve turizm potansiyelini artırmıştır. Doğanşehir, Akçadağ, Darende gibi ilçeleri ise toplamda 717 mahalleyi bünyesine almış durumda. 800 bine yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 27. ili olma unvanını elinde bulunduran şehrin en yoğun nüfuslu ilçeleri ise Battalgazi (Eski Malatya olarak da biliniyor) ve Yeşilyurt (merkez ilçe).
Zengin tarihi, kültürel mirasları ve doğal güzellikleri, hatta yemyeşil doğası ile sadece Doğu ve Güneydoğu illerinden değil, aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanından pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmeye başladı. Milattan Önce 7000’li yıllardan bugüne varlığını sürdüren bu kadim kenti gezmeye elbette ki bir antik yerleşim yerinden başlamak daha uygun olacaktır. Şehir merkezine sadece 7 km mesafede yer alan ve Orduzu beldesine bağlı olan Arslantepe Ören Yeri’ni özel kılan en önemli detay ise ülkedeki en büyük höyükler arasında bulunması. Milattan Önce 5000’li yıllarda ilk yerleşimin olduğu bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu çıkarılan antik eserlerin bazısı Malatya Müzesi’nde; kalanı da Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde (Ankara) sergileniyor.
Eski Kent / Eski Malatya olarak da adlandırılan Battalgazi’deki Ulu Camii’nin inşa tarihi 1224 yılına kadar uzanmakla birlikte inşa edildiği dönem de Alaaddin Keykubat (Selçuklu Hükümdarı) zamanı olarak dikkat çekiyor. Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Ulu Camii aynı zamanda Anadolu mimarileri arasında en önemlilerinden… Hazır Battalgazi ilçesine kadar gelmişken Roma İmparatoru zamanında inşasına başlanan ve 527 – 565 yılları arasında son halin alan Eski Malatya Surları’nı fotoğraflamadan seyahatinizi sonlandırmamalısınız.
İstanbul’da 1114 km, Ankara’dan 661 km, Mersin’den ise 458 km uzaklıkta konumlanan Malatya, doğusunda Diyarbakır ve Elazığ (98 km uzaklıkta), kuzeyinde Erzincan ve Sivas, batısında Kahramanmaraş, güneyinde ise Adıyaman ile sınırlarını paylaşıyor. Genelinde karasal iklim ve Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Malatya’da rahatlıkla dolaşmak, yağmur veya kara denk gelmeden seyahatinizi tamamlamak istiyorsanız eğer gezinizi yaz aylarına veya ilkbahar dönemine denk getirmelisiniz.
Şehir merkezine sadece 5 km mesafedeki Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne direkt ulaştıran çok sayıda otobüs seferi olduğu için Türkiye’nin neresinde olursanız olun, mutlaka Malatya varışlı bir otobüsü bulabilirsiniz. Merkezden 30 km uzaklıktaki Akçadağ ilçesine bağlı Malatya Erhaç Havalimanı varışlı uçuş seferleri ile Frankfurt, Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara gibi şehirlerden ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.