“Mevlana Şehri” Konya, 40 bin 838 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük ili iken, 2 milyonu geçkin nüfusu ile de ülkenin en kalabalık 7. şehri olma unvanını taşıyor. Ayrıca 31 ilçesi olan ve İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Konya, tarih öncesi devirlere kadar uzanan geçmişi ile de sadece Türkiye değil, tüm dünyanı en eski yerleşim yerleri arasında gösteriliyor. Tarih öncesi çağlardan bugüne varlığını sürdüren Konya’da Neolitik Çağ’dan Eski Bronz Çağ’a kadar pek çok dönemden antik esere de rastlamanız olası. Tüm bunlar kültürel zenginlikleri ile de insanda merak uyandıran ve her gelenin “Neden daha önce gelmemişim?!” sorusunu sordurtan bir kent Konya…
Milattan Önce 7000’li yıllarda yerleşimin başladığı ve o günlerden bugüne sayısız medeniyetin beşiği olan Konya’da çok kültürlü yapıyı ve tarihsel dokuyu iliklerinize kadar hissedeceğiniz şüpheniz olmasın. Nitekim her adımda farklı bir çağa ışınlanacağınız bir detayla karşılaşacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Konya ile özdeşleşmiş Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin bulunduğu Mevlana Türbesi ve Müzesi, şehre ilk adım attığınızda su yeşili devasa kubbesi ile sizi selamlayacak. 1926 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan ve içerisinde el yazmalarından dergah eşyalarına, Hz. Mevlana’nın kıyafetlerinden sabır taşlarına kadar pek çok tarihsel niteliği olan objeyi barındırıyor.
Konya’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında gelen ve Selçuklu Dönemi’nden günümüze ulaşan en önemli yapılar arasında gösterilen Karatay Medresesi’ni bu denli özel kılan diğer bir detay ise sille taşından inşa edilmiş olması. İnşası 1251 senesinde tamamlanan medrese 1955 yılından bugüne “Çini Eserleri Müzesi” adı altında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Haftanın her günü ziyaret edilebilen müzeyi gezdikten sonra yönünüzü Türkiye’nin 2. büyük gölü olma unvanlı Tuz Gölü’ne çevirebilirsiniz. Sıradan bir göl göreceğinizi düşünüyorsanız hemen düzeltelim çünkü göl ve çevresinde 4’ü endemik olan 129 böcek türü, 85 kuş türü, 38 endemik bitki türü ve 15 memeli çeşidi var. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne adını yazdıran Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının tam tamına %70’ini karşılıyor.
Eskişehir, Isparta, Afyon, Antalya, Niğde, Mersin, Aksaray, Karaman ve Ankara ile sınırlarını paylaşan Konya, başkentten 263 km ve İstanbul’dan ise 709 km uzaklıkta yer alıyor. Meke, Bolluk, Acıgöl, Akgöl, Yunak, Ereğli Akgöl, Ilgın, Suğla ve Akşehir gibi Tuz Gölü dışında görebileceğini çok sayıda gölün ev sahibi olan Konya’nın geneline karasal iklim hakim. Dolayısıyla oldukça sıcak ve kurak geçen yaz ayları yerine seyahatinizi ilkbahar veya sonbahar mevsimine denk getirirseniz daha çok yer gezip görme fırsatınız olur.
İstanbul Pendik kalkışlı YHT tren seferleri ile hiç aktarma yapmadan 4,5 saatte Konya’ya ulaşabileceğiniz gibi Adana’dan hareket eden Toros Ekspresi’ni de tercih edebilirsiniz. Ayrıca Adana-Karaman seferi olan İç Anadolu Mavi Treni de tercihleriniz arasında olabilir. Hava yolunu tercih edecekler ise Konya Havalimanı varışlı uçuş seferlerini değerlendirebilir.