Hatay

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Hatay, Türkiye’nin en kalabalık 13. şehri olma unvanını elinde bulunduruyor. Kuzeyinde Osmaniye, kuzeydoğusunda Gaziantep, kuzeybatısında Adana, batısında ise Akdeniz bulunan Hatay, aynı zamanda Suriye ile sınırlı komşusu. 5 bin 524 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda yapılan son nüfus sayımı göz önüne alındığında 1 milyon 600 binden fazla insan ikamet ediyor.

Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu Milattan Önce 100 bine ait kalıntılar ortaya çıksa da, ilk yerleşim Tun Çağı’nda Akat Beyliği tarafından yapılmış. Milattan Önce 1800’lerde Hititlerin egemenliğine giren topraklara devam eden süreçte sırasıyla Mısırlılar, Urartular, Asurlular ve Persler hakim olmuş. Milattan Önce 300’de Antakya kurulmuş. Milattan Önce 64 yılında ise Roma İmparatorluğunun himayesine girmiş. İslam ordusu tarafından fethedilen bölgede Emeviler ve Abbasiler egemenliği kurulmuş. Devam eden süreçte de Tolunoğulları, Ihşitler ve Selçukluların topraklarına katılmış. 969’da yeniden Bizans’ın eline geçen Hatay, Memlükler tarafından alınmış. 1516’da ise bölgedeki mutlak hakimiyet Yavuz Sultan Selim önderliğinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından sağlanmış.

Geneli Akdeniz ikliminin etkisinde olan Hatay’a yılda ortalama 1049 mm yağmur yağıyor. Yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustosta sıcaklık 27 – 28 C derece dolaylarında ölçülürken, Ocak ayında ise ortalama 8 C derece hissediliyor.

Farklı medeniyetlere kucak açmış, tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmuş Hatay’ın tarihini öğrenmek için ilk olarak Hatay Arkeoloji Müzesi’ne gidebilirsiniz. Hitit döneminden Osmanlı dönemine kadar Hatay ve civarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen 35 bini aşkın eser müzede sergileniyor. Heme Hristiyanlar hem de Müslümanlar için son derece önemli olan Habib-i Neccar Cami’nin 636 yılında yapıldığı düşünülüyor. Bizans döneminde camiden kiliseye dönüştürülen yapı, Osmanlı döneminde yeniden camiye dönüştürülmüş. Son olarak da Aziz Simeon Manastırı geliyor. 1500 yıllık tarihe sahip yapı günümüze kadar bütünlüğünü koruyarak gelmeyi başaramasa da önemli tarihi eserler arasında yer alıyor.

Şehirde turizmin artmasıyla birlikte gece hayatı da canlanmaya başlamış. Farklı zevklere ve kültürlere hitap eden mekanların hizmet verdiği Hatay’da, canlı müzik sevenler için Buzz Bar, rock müzik tutkunları için Cabaret Bar, sohbet edip bir şeyler içmek isteyenler içinse Meydan Bistro Cafe hizmet veriyor. Gece hayatı kadar canlı olmasa da şehrin festival programı da hayli eğlenceli. Yıl boyunca 4 festivalin düzenlendiği Hatay’da en dikkat çekeni ise Uluslararası Antakya Film Festivali. Bunun dışında daha yerele hitap eden; Evvel Temmuz Festivali, İlk Kurşun Kültür, Sanat ve Turunçgil Festivali ve Akçalı Yumurta Bayramı organize ediliyor.

Hava, kara ve deniz yoluyla ulaşımın sağlandığı Hatay’a vapurla gitmek isteyenler İskenderun Limanı’nı kullanmak durumundalar. Otobüs, en yaygın seçenek olarak gözükse de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden direkt, diğer illerden de aktarmalı uçuşlarla Hatay Havalimanı’na varabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise yaygın olarak otobüs ve minibüsler tercih ediliyor.