Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Hakkari’nin kuzeyinde Van, batısında Şırnak bulunuyor. Sınır komşusu olduğu ülkeler ise güneyde Irak, doğuda da İran. 7 bin 95 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklar üzerinde 275 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 150 bini şehirde, 125 bini ise kırsal bölgelerde ikamet ediyor.
Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Hakkari’de ilk düzenli yerleşim, Hurriler tarafından sağlanmış. Daha sonra Urartuların hakimiyetine giren bölge sırasıyla Pers İmparatorluğu’na ve Arap egemenliğine geçmiş. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu Türkleşmeye başlamış. Bu süre zarfında da Hakkari, Anadolu Selçuklu Devleti’nin eline geçmiş. Son olarak da 1536’da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış.
Çok sert kara ikliminin yaşandığı Hakkari’ye yıl içerisinde ortalama 789 mm yağmur yağıyor. Hava sıcaklığı temmuz ve ağustos aylarında 24 C derece dolaylarında seyrederken, Ocak ayında ise ortalama -4 C derecelere kadar düşebiliyor.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle insanı kendine hayran bırakan Hakkari’de bulunan Cennet Cehennem Vadisi görülecek yerlerin başında geliyor. Bir yanı buzullar, diğer yanı ise rengarenk çiçekler ve yeşilliklerle kaplı vadide yürüyüşe çıkabilir, mantar toplayabilirsiniz. Atmosferiyle ve görünümüyle ön plana çıkan diğer bir yer olan Seyithan Gölü, son yıllarda dağcılık ve su sporlarıyla uğraşanların uğrak adresi. Barçelan Yaylası adıyla da bilinen bölgeye özellikle yaz aylarında yerel halk çadır kurmak ve hayvanlarını otlatmak için geliyor. Yalnızca doğal güzellikleriyle tarihi eserleriyle de ön plana çıkan Hakkari’de, Meydan Medresesi tüm ihtişamıyla görenleri büyülüyor. 1700 yılında, İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiş. Selçuklu ve Osmanlı döneminde izler taşıyan medresede 2006 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Gece hayatı denilince en uzak seçeneklerden biri olan Hakkari, bu kanının hakkını sonuna kadar veriyor. Hayatın durma noktasına geldiği akşam vakitlerinde Zap Pub, Zeus Cafe&Bar ve Zeze Cafe&Bar gibi birkaç mekan dışında hizmet veren işletme bulunmuyor. Ancak, çok sayıda türkü evi, genelde yerel eğlence anlayışını karşılıyor. Festival anlamında katılımcısını mutlu edecek etkinlikler düzenlense de yıl boyunca yalnızca 3 festival gerçekleştiriliyor. Her bir festivali şehir dışından katılımlar da oluyor. Bu festivaller ise şu şekilde; martın sonunda düzenlenen Hakkari Kar Festivali, nisan ayının 3 haftasında düzenlenen Ters Lale Şenliği ve haziran ayının sonunda düzenlenen Barçelan Yaylası Şenliği.
Hakkari’ye seyahat edecekler uçak ya da otobüs seçeneklerinden herhangi birini tercih edebililer. Türkiye’nin pek çok ilinden Hakkari’ye otobüs seferleri düzenlenirken, yalnızca belli ilerden direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. Ancak, Selahaddin Eyyubi Havalimanı’na veya Van Ferit Melen Havalimanı’na aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz. Kent merkezine 80 kilometre mesafede konumlanan Selahaddin Eyyubi Havalimanı’ndan havalimanı servisleri ve minibüslerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise genellikle halk otobüsleri ile minibüsler kullanılırken, taksiler de özellikle yabancı turistler için iyi bir alternatif oluşturuyor.