Türkiye’nin en büyük 21. şehri olan Denizli, Ege Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde eşsiz bir konuma sahip. Ege ve Akdeniz arasında köprü görevi gören Denizli toprakları, 12 bin 134 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 354 rakıma sahip şehirde 2017 yılı verilerine göre 1 milyonu aşkın insan yaşıyor. Ayrıca Denizli’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan birçok antik kent yer alıyor.
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Milattan Önce 4000’li yıllara ait kalıntıların bulunduğu Denizli’de bilinen ilk yerleşke Hititler tarafından kurulmuş. Hititlerin yıkılmasıyla birlikte sırasıyla Lidyalıların ve Perslerin egemenliğine giren şehir devam eden süreçte Roma İmparatorluğu’na dahil edilmiş. Roma’nın ikiye bölünmesiyle Bizans’ın hüküm sürdüğü topraklar, 1077 yılında Türkler tarafından ele geçirilmiş. 200 yıla yakın bir süre Türklerin ve Bizans’ın arasında gidip gelen topraklar 1288’de Germiyanoğluları tarafından fethedilmiş. 1391’de Osmanlı’ya geçse de Timur, Ankara Savaşı sonrası Denizli’ye Germiyanoğlularına geri vermiş. Ancak, bundan 26 sene sonra bölgede mutlak Osmanlı hegemonyası sağlanmış.
İç kesimlere doğru karasal iklimin görüldüğü Denizli’ye yılda ortalama 589 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos aylarında ortalama sıcaklık 26 C dereceleri görürken, Ocak ayında ise hava sıcaklığı 6 C derece dolaylarında seyrediyor.
Denizli sınırları içerisinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan birçok eser yer alıyor. Bunların başında ise Türkiye’nin sembollerinden olan Pamukkale Travertenleri geliyor. Kireçtaşı türü olan travertenlere dolan su, jeotermal bölgelerden geliyor ve sağlığa oldukça yararlı. Üstelik bölgede bir de Friglerden kaldığı düşünülen Hierapolis Antik Kenti bulunuyor. Kent içerisinde tiyatro, nekropoller ve Apollon Tapınağı’nın yanı sıra içerisine girip yüzebileceğiniz antik havuz yer alıyor. Denizli’de mutlaka görmeniz gereken diğer bir yer de Akhan Kervansarayı. Anadolu Selçukluların Batı’da yer alan son kervansarayı olma özelliğine sahip Akhan, 1253’te inşa edilmiş. Beyaz kesme taştan yapılan saray, yüzlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor.
İnsanların gece hayatı ve eğlenceyi düşünerek Denizli’ye gitmediklerini varsayarsak, bölgede ziyaretçileri tatmin edebilecek mekanlar bulunuyor. Saint Tropez, İmagine Bar&Cafe, Çakıl Gazinosu gibi gece kulüplerinin yanı sıra The Smoke Bar, Black Jack Cafe Bar, Taçev Bar gibi alternatif mekanlar da hizmet veriyor. Festival karnesi sınıfta kalan Denizli’de yıl boyunca 3 festival organize ediliyor. Bunlar; ekim ayının başında düzenlenen Ak Vadi Festivali, temmuz ayında düzenlenen Kızılcabölük Kültür Sanat Tekstil ve Moda Festivali ve nisanın ikinci haftasında düzenlenen Denizli Ege Aşıklar Festivali.
Denizli’yi ziyaret edecekler uçak ve otobüs seçeneklerini değerlendirebilirler. Türkiye’nin neredeyse her ilinden bölgeye otobüs seferi bulunuyor. Uçakla geleceklerse, kent merkezine 65 kilometre mesafede konumlanan Denizli Çardak Havalimanı’na inip, buradan da havalimanı servisleriyle merkeze ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda en yaygın kullanılan toplu taşıma aracı halk otobüsleri olsa da minibüsler de iyi bir alternatif oluşturuyor.