İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Çankırı’nın kuzeyinde Karabük ve Kastamonu, güneyinde Ankara, güneydoğusunda Kırıkkale, doğusunda Çorum ve batısında da Bolu konumlanıyor. 1347 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2018 yılı itibariyle 183 bin kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 70’i şehirde, yüzde 30’u da kırsal bölgelerde ikamet ediyor.
Eskiden Gangra şehrinin bulunduğu toraklara kurulan Çankırı, Paphlagonia’ya bağlıymış. Daha sonra Pontus Devleti, devamında da Galatia bölgeyi ele geçirmiş. Milattan Önce 25 yılında Roma İmparatorluğu sınırlarına dahil edilen bölge, Roma ikiye ayrıldıktan sonra Bizans topraklarında kalmış. Roma döneminde bir zamanlar sürgün yeriymiş. Malazgirt Savaşı’ndan sonra bölgeyi Danışmendliler ele geçirmiş. Danişmendliler ile Haçlı Ordusu arasında kanlı savaşlar yaşanıp bölge sürekli el değiştirse de son olarak Danişmendlilerde kalmış. Daha sonra da bölgeye Selçuklular egemen olmuş. I. Murad zamanında Çankırı, Osmanlı topraklarına katılmış. Ankara Savaşı sonrasında Timur, bölgeyi eski sahiplerine verse de 1439 yılında I. Mehmet geri almış.
Karadeniz iklimiyle İç Anadolu Bölgesi’ne özgü iklimin geçiş kuşağında bulunan Çankırı yılda ortalama 432 mm yağış alıyor. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık ortalamaları 22 C dereceyi gösterirken, Ocak ayında hava sıcaklığı sıfırın altına iniyor.
Binlerce yıllık tarihiyle Çankırı birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Yörenin en önemli eserlerinden olan Taş Mescit, 1235 yılında Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından inşa ettirilmiş. Yapının üzerinde bulunan iki yılan motifi, plastik sanatlar bakımından oldukça önemli olsa da, günümüzde ‘Tıp Sembolü’ olarak kullanılan figür kaybolmuş, yerine de aslına uygun olarak yaptırılan yeni figür konulmuş. Hem Çankırı hem de Kastamonu sınırlarında bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı, doğayla iç içe yaşayanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir nokta. Çankırı’da gezilecek diğer önemli yer ise Tabiat Anıtları.
Çankırı’da modern eğlence mekanlarından çok ‘yaran meclisleri’ oluyor. 24 Oğuz boyunu temsilen 24 yara tarafından kurulan yaran meclislerde yöresel adetler gösterilir. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bu yöresel eğlenceyi mutlaka deneyimlemeniz gerekiyor. Daha modern eğlence kültürüne sahip kişiler, otellerin barlarında keyifli dakikalar yaşayabilirler. Çankırı’da eğlence hayatı tamamen yöreye bağlı etkinliklerle yürüyor. Çavundur Kaplıca Şenlikleri, Çerkeş Kültür Festivali, Keşkek Şöleni, Kaya Tuzu Karatekin Festivali, Yapraklı Yayla Kültür ve Turizm Festivali, Kurşunlu Bal Şöleni ve Şabanözü Geleneksel Kültür Sanat ve Güreş Festivali olmak üzere tüm etkinlikler yöresel eğlenceler minvalinde organize ediliyor.
Çankırı’ya seyahat edecekler kara, hava ve demir yolunu kullanabilirler. Ankara ve Zonguldak’tan trenle Çankırı’ya ulaşabilirsiniz. Uçakla seyahat edeceklerse Ankara Esenboğa Havalimanı’na inmeleri gerekiyor. Buradan otobüslerle Çankırı’ya geçebilirler. En zahmetsiz seçenek olan otobüsle seyahat etmek için Türkiye’nin neredeyse her yerinden düzenlenen seferleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş olan Çankırı’da genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor.