Yemyeşil doğası ve zeytin kokulu sokakları ile ünü il sınırlarını aşan Mudanya, özellikle hafta sonu tatil yapmak isteyen İstanbulluların son dönemlerde sıklıkla tercih ettiği yerlerden biri haline gelmiştir. Bütçe dostu konaklama alternatifleri, daracık labirent sokakları, tarihi evleri ve dahası ile ilgi çeken Mudanya, Bursa ili sınırları içerisinde yer almakla birlikte şehir merkezine sadece 30 km mesafede yer almaktadır. İstanbul il merkezine de sadece 1,5 saatlik mesafede (deniz otobüsü ile) olan Mudanya’ya İstanbul’dan 1 – 2 günlük veya günübirlik tatile gelenlerin sayısı da bir hayli fazla. Genelinde ılıman iklimin etkilerinin görüldüğü Mudanya, şehir yaşantısından, kalabalık, karmaşa ve de en önemlisi trafikten uzakta huzur dolu bir tatil için en ideal yerlerden biridir.
Yaz aylarında diğer şehirlere göre nispeten daha ılıman olan Mudanya’da kış ayları yağmurlu ve ılık geçer. 2017 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 90 bin civarında nüfusu olan ilçenin tarihi ise Milattan Önce 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 12 İyon şehir devletinden biri olan Kolofonluların kurduğu Mudanya, pek çok kez yıkılmış olsa da her seferinde yeniden inşa edilmiştir. Son yıkım – yeniden inşanın ardından Montania adını alan ilçe sonradan Mudanya ismini almıştır.
Osman Bey’in 1321 senesinde Osmanlı topraklarına dahil ettiği Mudanya, 1871’de de ilçe statüsüne kavuşmuştur. 12 Eylül 1922 yılında maruz kaldığı iki yıllık Yunan işgalinden kurtulan Mudanya’nın tarihi açıdan önemli kılan bir diğer özellik ise 11 Ekim 1922’de İtalya, Fransa, İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan Mudanya Mütarekesi’ne ev sahipliği yapmış olmasıdır. Hatta Kurtuluş Savaşı’ndan sonra imzalanan bu mütarekenin imzalandığı ev de “Mütareke Evi Müzesi” adıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Geçmişte çoğunlukla Rumların yerleşik hayat sürdürdüğü Mudanya’nın tarihi yapıları ve sokakları da Rum mimarisi ve havasını yansıtmaktadır. Öyle ki Tarihi Rum Mahallesi’nde yüzyıllar öncesine ışınlanarak kendinizi bir anlığına da olsa Türkiye dışında bir yerdeymiş gibi hissedeceksiniz. Zeytin kokulu labirent sokaklarında dolanırken önünüze çıkan her tarihi evi fotoğraflamak, gördüğünüz her şirin kafe & restoranda oturmak ve tüm görkemi ile göz kamaştıran tarihi kiliseleri ziyaret etmek isteyeceksiniz.
Mudanya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Rum Mahallesi’ni gezdikten sonra yönünüzü Kent Müzesi olarak hizmet veren Tahir Paşa Konağı’na çevirebilirsiniz. Bir gününüzü mutlaka Mudanya’nın tarihi kiliselerine ayırmanızı tavsiye ediyoruz: Dündar Evi Kilisesi, Dereköy Kilisesi, Baş Melekler Kilisesi ve Apostoloi Kilisesi. Tüm bunlara ek olarak, Tirilye, Kumyaka ve Yıldıztepe’yi de Mudanya’da gezilecek yerler listenize dahil etmeyi unutmayın. Gemlik Körfezi, Nilüfer, Osmangazi ve Karacabey ile sınırlarını paylaşan Mudanya ilçesinin en önemli akarsuyu ise Nilüfer Çayı’dır Balıkesir’e 160 km, Ankara’ya 420 km ve İstanbul’a da 240 km uzaklıktaki Mudanya, dört mevsim ziyaret edilebilir bir yerleşim yeridir.